Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH"— Transkript prezentace:

1 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 A Pokud mezi konce vodičů nevložíme žádný předmět, bude
mezi nimi vzduch. Rozsvítí se žárovka po sepnutí spínače? A Za běžných podmínek (pokojové teploty a běžného atmosférického tlaku) je vzduch izolantem.

3 Může se vzduch za nějakých podmínek stát vodivým?
Takové podmínky nastávají např. při blesku. Blesk je velmi krátce (asi 0,00001 s) trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí či dvěma mraky. Jak vypadá bouřkový mrak? Proč se stane při blesku vzduch vodivým? Ve vzduchu je velké množství částic s nábojem, hlavně kladných iontů. Když tyto ionty narazí na neutrální molekulu, rozštěpí ji na kladný iont a volný elektron. Říkáme, že vzduch se ionizuje. Jeho vodivost rychle stoupá a v určitém okamžiku nastane 1) jiskrový výboj Vzduch se v okolí jiskrového výboje silně zahřeje a jeho prudké rozpínání způsobuje silný hluk – hrom.

4 Tak NE! Tak ANO! Jiskrový výboj ve vzduchu
Jiskrový výboj v automobilech - svíčka Jiskrový výboj v přírodě Ionizací vzduchu vzniká poblíž magnet. pólů polární záře. Jak se chránit proti jiskrovému výboji – BLESKU?

5 2) elektrický oblouk Aby vznikl obloukový výboj, musí se nejprve zahřátím ionizovat vzduch mezi elektrodami. Máme např. 2 uhlíkové tyčinky. Přiblížíme-li je k sobě, zahrocené konce se zahřívají. Jestliže je po chvíli trochu oddálíme, vytvoří se mezi nimi vodivý vzduch až o teplotě C – elektrický oblouk. současné svařování elektrickým obloukem

6 Využití elektrického oblouku
v obloukových pecích k tavení kovu 2) ke svařování kovových dílů

7 3) elektrický výboj ve zředěných plynech
Vzniká v trubici, z níž byl částečně vyčerpán vzduch. Do trubice jsou zataveny 2 elektrody připojené ke zdroji U. V trubici vznikne světélkující elektrický výboj. Obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu, má elektrický výboj různou barvu – použití v barevných světlech z reklamních nápisů.

8 Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným
pohybem volných iontů a elektronů. Otázky Je vzduch za obvyklých podmínek vodivý? 2. Které částice s elektrickým nábojem se účastní vedení elektrického proudu v plynech? Uveď tři příklady (ale ne praktické!) vedení elektrického proudu ve vzduchu nebo v plynech.

9 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH"

Podobné prezentace


Reklamy Google