Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedení elektrického proudu v látkách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedení elektrického proudu v látkách"— Transkript prezentace:

1 Vedení elektrického proudu v látkách

2 Elektrický proud Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles.
Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. Izolant – látka, která má zanedbatelný počet volných elektricky nabitých částic. Vodivostní částice mohou být: Elektrony (nebo kladné díry v polovodičích) Anionty Kationty

3 V kovu všechny částice vykonávají tepelný pohyb.
Kovy Kovy obsahují obrovské množství volných elektronů, které způsobují jejich vodivost. V kovu všechny částice vykonávají tepelný pohyb. e Po vložení kovu do vnějšího elektrického pole se k tepelnému pohybu přidá směrová složka a elektrony se začnou přesouvat ke kladnému pólu vlivem působení elektrických sil.

4 Kapaliny (elektrolyty)
Kapaliny, stejně jako jiné látky, vedou elektrický proud jen tehdy, obsahují-li volné nabité částice a jsou-li v působení vnějšího elektrického pole. V kapalinách jsou vodivostní částice ionty. aniont kationt Anionty se v elektrolytu budou pohybovat ke kladné elektrodě a kationty k záporné elektrodě. Na elektrodách probíhají chemické reakce.

5 Plyny Plyny, aby vedly elektrický proud, musí být ionizované. To se děje: při vysokém napětí při vysokých teplotách při nízkých tlacích kV

6 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9.
Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.


Stáhnout ppt "Vedení elektrického proudu v látkách"

Podobné prezentace


Reklamy Google