Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou"— Transkript prezentace:

1 Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou FY_097_Rozvětvený elektrický obvod_ Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Spojení rezistorů za sebou
Toto spojení se nazývá sériové Sériové zapojení je zapojení elektrotechnických součástek v elektrickém obvodu, který neobsahuje uzly, ve kterých se vodiče větví, a součástky jsou umístěny v jedné větvi.

4 Celkové napětí mezi vnějšími svorkami rezistorů je rovno součtu napětí na jednotlivých rezistorech.
U1 = U1 + U2 + U3 Elektrický proud procházející jednotlivými rezistory je stejný I = I1 = I2 = I3

5 Schéma obvodu ke změření proudu a napětí u rezistorů spojených za sebou

6 Proud a napětí při sériovém zapojení
Ampérmetrem změříme proud I procházející jednotlivými rezistory a zjistíme, že proudy I1 a I2 jsou stejné. Platí I1 = I2. Elektrický proud procházející jednotlivými rezistory je stejný. Voltmetrem zjistíme, že mezi svorkami každého rezistoru je různé napětí U1 a U2 a že celková hodnota napětí je dána jejich součtem : U = U1 + U2 Podle Ohmova zákona platí : R1 = U1/I a R2 = U2/I

7 Rovnic pro výpočet výsledného odporu
Výsledný odpor obou rezistorů určíme z celkového napětí U mezi vnějšími svorkami rezistorů a z proudu procházejícího oběma rezistory Pak můžeme rovnici psát :

8 Pamatuj ! Výsledný elektrický odpor dvou rezistorů spojených za sebou se rovná součtu elektrických odporů jednotlivých rezistorů Pro výpočet používáme vzorec :

9 Využití sériového zapojeni v praxi
Přerušení sériového obvodu v kterémkoli místě má za následek přerušení celého obvodu, typickým použitím je proto sériové zapojení spínače (nebo též pojistky či jističe) a spotřebiče (vypnutím spínače se vypne i spotřebič).

10 Použité zdroje: Soubor:Seriove zapojeni.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Swiss fuses.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou"

Podobné prezentace


Reklamy Google