Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU"— Transkript prezentace:

1 CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
ZA SEBOU A VEDLE SEBE Zapojení spotřebičů do elektrického obvodu zapojení spotřebičů za sebou (sériové zapojení) zapojení spotřebičů vedle sebe (paralelní zapojení)

2 CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU ZA SEBOU
+ + - - V Celkové napětí mezi vnějšími svorkami rezistorů spojených za sebou se rovná součtu elektrických napětí mezi svorkami jednotlivých rezistorů.

3 Celkový odpor obou rezistorů
A - Celkový odpor dvou rezistorů spojených za sebou se rovná součtu elektrických odporů jednotlivých rezistorů.

4 Celkový odpor rezistorů spojených za sebou
+ - A Vztah pro celkový odpor dvou rezistorů spojených za sebou platí pro libovolný počet rezistorů spojených za sebou.

5 CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
VEDLE SEBE A V V A A V obvodu jsou dva rezistory spojené vedle sebe. Ampérmetry měří proudy I1 a I2 procházející jednotlivými rezistory a proud I procházející nerozvětvenou částí obvodu. Mezi svorkami každého rezistoru u rezistorů zařazených vedle sebe je stejné napětí U.

6 A V V A A - Převrácená hodnota celkového odporu dvou rezistorů spojených vedle sebe se rovná součtu převrácených hodnot odporů obou rezistorů.

7 Nezapomeňte na Zápis: Řešení: + nákres a Odpověď: !!!
Řešte úlohu V obvodu jsou zapojeny za sebou dva rezistory. Změřili jsme, že jimi prochází proud I = 0,2 A. Mezi svorkami prvního rezistoru jsme naměřili napětí U1=3,6 V, mezi svorkami druhého rezistoru U2 = 2,4 V. Určete odpory R1 a R2 obou rezistorů a celkový odpor R. Určete poměr odporů R1 a R2 a porovnejte ho s poměrem napětí U1 a U2. Nezapomeňte na Zápis: Řešení: + nákres a Odpověď: !!! Výsledky: R1 = 18 W, R2 = 12 W, R = 30 W,

8 Řešte úlohu Výsledky: R = 6 W, 2:3, 3:2
Dva rezistory s odpory R1 = 10 W a R2 = 15 W jsou v elektrickém obvodu spojeny vedle sebe. Mezi svorkami rezistoru je napětí U = 6 V. Určete celkový odpor obou rezistorů. Porovnejte poměr odporů R1 : R2 s poměrem proudů I1 : I2. Nezapomeňte na Zápis: Řešení: + nákres a Odpověď: !!! Výsledky: R = 6 W, 2:3, 3:2


Stáhnout ppt "CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU"

Podobné prezentace


Reklamy Google