Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reostat. Dělič napětí (potenciometr)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reostat. Dělič napětí (potenciometr)"— Transkript prezentace:

1 Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
(Učebnice strana 154 – 156) Reostat je rezistor, jehož odpor je možné měnit. J Na válci z izolantu je navinut odporový drát, jehož konce jsou spojeny se dvěma svorkami – K, L. K L Kromě těchto svorek má reostat ještě třetí svorku – J, spojenou s vodivým kontaktem (jezdcem), který se posunuje po drátě nebo vodivé vrstvě rezistoru. Posouváním jezdce rezistoru se mění odpor mezi krajní svorkou rezistoru a jezdcem. Elektrotechnická značka reostatu: nebo

2 Body K, L znázorňují výstupní svorky cívky, bod J posuvného jezdce.
Do obvodu zapojíme žárovku tak, že je propojená se svorkou L a jezdcem J. J Posouváním jezdce doprava se zvětšuje délka drátu cívky zařazeného do elektrického obvodu. Napětí na zdroji se nemění, přitom se zvětšuje odpor drátu cívky, proto se musí elektrický proud v obvodu zmenšovat L K 6,0 Posouváním jezdce doleva se odpor drátu zařazeného do obvodu zmenšuje, elektrický proud procházející obvodem se zvětšuje. Obvodem prochází největší proud, když je jezdec těsně u svorky L. Tento způsob zapojení reostatu se používá ke změně proudu v obvodu.

3 Použití reostatu ke změně proudu v elektrickém obvodu:
U = konst. J U = R · I Zvětší-li se v obvodu elektrický odpor , zmenší se elektrický proud a naopak. L K 6,0 L K J A Použití reostatu ke změně proudu v elektrickém obvodu: Zvětší-li se posunem jezdce reostatu odpor v obvodu, zmenší se proud. Zmenší-li se odpor posunem jezdce reostatu v obvodu, zvětší se proud.

4 V každé poloze jezdce se
Chceme-li měnit napětí, např. mezi svorkami žárovky, zapojíme žárovku k reostatu tak, že jednu svorku připojíme k jezdci reostatu J a druhou ke svorce reostatu K. Reostat a žárovka jsou zapojeny paralelně, napětí mezi body K – L a J – K je stejné. 6 30 Závity cívky reostatu můžeme považovat za vodiče zapojené za sebou (sériově). Posuneme-li jezdec doprava, zmenšuje se počet závitů rezistoru připojených k voltmetru a tím i napětí v této části obvodu. J V každé poloze jezdce se oddělí z celkového napětí mezi body K, L určitá část. K L 6,0 Při posunutí jezdce doleva se napětí mezi body K, J zase zvětšuje. Reostat v tomto případě využíváme jako dělič napětí (potenciometr).

5 Použití reostatu ke změně napětí v obvodu:
Posuneme-li jezdec doprava, jezdec rozdělí reostat na dvě části (dva rezistory) zapojené sériově, dojde k rozdělení napětí, napětí v této části obvodu se zmenší. V 6 30 R R1 R2 J R2 J L R1 K K L Použití reostatu ke změně napětí v obvodu: Zmenší-li se posunem jezdce reostatu odpor, zmenší se v této části obvodu napětí. 6,0

6 V které poloze se musí nacházet jezdec J reostatu, aby žárovka zapojená v elektrickém obvodu na obrázku svítila nejslaběji? Svoji odpověď zdůvodni. V které poloze se musí nacházet jezdec J reostatu, aby žárovka zapojená v elektrickém obvodu na obrázku svítila nejjasněji? Svoji odpověď zdůvodni. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 157.


Stáhnout ppt "Reostat. Dělič napětí (potenciometr)"

Podobné prezentace


Reklamy Google