Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat"— Transkript prezentace:

1 FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Elektrický odpor Elektrický odpor je fyzikální veličina popisující vlastnost elektrických vodičů vést elektrický proud. Hodnota elektrického odporu závisí na : materiálu tvaru průřezu vodiče (na ploše kolmého řezu vodiče) teplotě vodiče (přímo úměrně) Elektrotechnická součástka s nastavitelnou hodnotou elektrického odporu se nazývá reostat.

4 Reostat je nastavitelný nebo alespoň přepínatelný rezistor.
Realizovaný bývá: nejčastěji jako sada rezistorů s mnohapolohovým přepínačem. posuvný rezistor, drátový odporník navinutý na izolačním tělese a s posuvným jezdcem. Posuvné reostaty mohou mít aretaci proti náhodnému posunutí. Většinou se jedná o páčku, kterou třeba při posunutí zmáčknout.

5 Laboratorní reostat Laboratorní drátový reostat nazývaný mezi elektrotechniky šoupák. Tento typ reostatu se používá při výuce fyziky na základní škole.

6 Použití reostatu Reostat bývá obvykle konstruován jako napěťový dělič a mívá tři kontakty. Dnes se s ním setkáme jen v laboratořích nebo u historických strojů a to především u tramvají. Častým použitím reostatu v minulosti bylo za účelem napájecích proudů u stejnosměrných elektromotorů. Klikou reostatu byly například ovládány staré tramvaje při rozjíždění a zastavování.

7 Zapojení reostatu do elektrického obvodu

8 Použití reostatu k regulaci elektrického proudu v obvodu
A, B – výstupní svorky reostatu C – jezdec reostatu

9 klasický otočný potenciometr
Potenciometr je elektrotechnická součástka, která slouží jako regulovatelný odporový napěťový dělič. Používá se k přímému řízení elektronických zařízení (například audio a video technika třeba k zesilování hlasitosti, apod.). klasický otočný potenciometr

10 Schematická značka potenciometru používaná v elektrotechnice.
Značka je složena ze schematické značka rezistoru. Šipka znázorňuje možnost nastavení hodnoty elektrického odporu směrem nahoru a dolů.

11 Konstrukce potenciometru
Nejjednodušší potenciometr se skládá z odporové dráhy, po níž se pohybuje jezdec. Pokud je tento jezdec otáčivý, mluvíme o otočném potenciometru. Pokud je jezdec posuvný po přímce, mluvíme o posuvném potenciometru. Jezdec bývá tvořen jedním nebo více kovovými perky, které se posouvají po spirále a zajišťují kontakt. posuvné potenciometry

12 Využití potenciometru
Potenciometr se používá k ovládání elektronických zařízení. Nejčastěji se sním setkáme jako s ovladačem hlasitosti u rádií a to jak s otočnými potenciometry, tak s posuvnými. Někdy se potenciometru používá jako snímače polohy.

13 Trimr Trimr je svou podstatou druh potenciometru. Liší se tím, že potenciometr je určen k častému užití při ovládání uživatelem a trimr je obvykle určen k nastavení hodnoty které uživatel nemění. Je možné jej nastavit pouze po rozebrání přístroje.

14 Otázky k opakování K čemu se používá reostat ?
Popiš základní konstrukční prvky reostatu. Nakresli schematickou značku potenciometru. Kde se můžeš setkat s potenciometrem ? Jaké dva základní druhy potenciometrů znáš ? Co je to reostat ? Kde se používá reostat ? Jaký je rozdíl mezi potenciometrem a trimrem ?

15 Použité zdroje: www.wikipedie.org www.pixabay.com
Soubor:Soupak.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Praha, Jindřišská, stará tramvaj.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Potentiometer.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Faders.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN File:PCB variable resistors.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat"

Podobné prezentace


Reklamy Google