Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Charakteristika Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Blanka Slováčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor PaedDr. Blanka Slováčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-ČJ/2-CJ-2/20 Název DUM Charakteristika Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Český jazyk Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika – vnější a vnitřní, přímá a nepřímá, osnova, jazykové prostředky, skladba vět, použití Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Charakteristika – vnější a vnitřní, přímá a nepřímá Datum

3 Charakteristika Náplň výuky: Charakteristika slohového útvaru
Využití charakteristiky Druhy charakteristiky: Přímá x nepřímá Vnější x vnitřní Jazykové prostředky Skladba vět Osnova charakteristiky Ukázka charakteristiky

4 Charakteristika slohového útvaru
je popisný slohový útvar, který zachycuje povahové vlastnosti člověka Všímá si jeho vztahu k lidem, jeho zájmů a schopností, vztahu k povinnostem, k práci, k sobě samému, k rodině. Obr. 1

5 Využití charakteristiky
Posudek Literární díla Obr. 2

6 Druhy charakteristiky I
Charakteristika přímá vlastnosti jsou vyjádřeny přímo Jana je pečlivá. Tomáš je pracovitý. Charakteristika nepřímá uvádí se příklady jednání, ze kterých vlastnosti nepřímo vyplývají Každému do očí řekl, co si o něm myslí. Obr. 3

7 Druhy charakteristiky II
Charakteristika vnější popisuje vnější vzhled a chování Má bílé tričko a modré rifle. Charakteristika vnitřní popisuje vnitřní vlastnosti osoby, o které mluvíme Je to zvídavá a milá holčička. Obr. 4

8 Jazykové prostředky přídavná jména pro označení vlastností
slovesa ve spojení s podstatnými jmény, kterými se hodnotí lidské vlastnosti a jednání přirovnání (oči jako pomněnky) rčení pro povahové rysy (jedl vtipnou kaši) Obr. 5

9 Skladba vět Jednoduché věty Souvětí max. o 3 větách Obr. 6

10 Osnova charakteristiky
Úvod (informace o osobě – jméno, věk, zaměstnání, vztah k nám, odkud se známe…) II Popis osoby 2. Vztah k lidem 3. Vztah k práci 4. Vztah k přírodě 5. Vztah k sobě, zájmy, schopnosti III. Zhodnocení člověka (v čem je vzorem, co kritizujeme, co doporučujeme ke všimnutí)

11 I. Ke své charakteristice jsem si vybrala osobu, která je mi velice blízká. Tou osobou je má spolužačka a kamarádka Monika Nováková. Je jí dvacet let a bydlí se svou rodinou v Jirkově. Chodíme obě na Obchodní akademii ve Zlíně. Známe se už od prvního ročníku na škole. Chodíme spolu i do stejné třídy, kde sedíme v jedné lavici. Doufám, že i společně s úspěchem odmaturujeme. V životě jsme spolu zažili spoustu zážitků. Proto jsem se ji rozhodla popisovat.

12 II. 1. Je vysoká si 172 cm a je štíhlé postavy. Má kaštanové delší vlasy, které ji spadají až k ramenům. Na obličeji jsou výrazné její oči s černými řasami a krásně upraveným obočím. Monika má mírně vystouplé lícní kosti, které dodávají obličeji příjemný vzhled. Jejím typický znakem jsou malé pihy, které se matně vyskytují na jejím nose a částečně i na tvářích. Nejvíce na jejím obličeji vyniknou rty, když se usměje. Co se týče oblečení, Monika upřednostňuje více sportovnější oblečení, ale nepohrdne ani elegancí. Nejraději nosí kalhoty a trička, která září pastelovými barvami. Stále chodí s pěkně upravenými vlasy a nehty. Nikdy jsem ji neviděla s nenalakovanými nehty.

13 II. 2. Já i lidé, kteří ji znají, si jí moc vážíme. Považujeme ji za milého, chytrého a vtipného člověka, který nezkazí žádnou legraci. Když vidí člověka v nouzi, okamžitě se mu snaží pomoci všemi různými způsoby. Pravdomluvnost, upřímnost a poctivost jsou také její kladné vlastnosti. Nesnáší lži a pomluvy. Jako každý člověk, tak i ona má své negativní vlastnosti. Někdy nastane den, kdy na všechny bez důvodů nadává nebo s nikým nemluví. Občas se do sebe uzavře a nikoho k sobě nepustí. Ale většinou ji to hned přejde. Také se snadno naštve a rozzlobí. Nechá se snadno vyvést z míry kvůli hloupostem. To mi na ní docela vadí. Ale říká se, že člověk není dokonalý.

14 II. 3. Jejím koníčkem je sport. Hlavně volejbal, kterým reprezentovala svou základní školu v Jirkově. Dále ráda běhá, plave, jezdí na kole a na kolečkových bruslích. Kdysi byla i výbornou tanečnicí, ale brzy toho zanechala. Cizí jí nejsou ani zimní sporty. Ráda lyžuje. Ale ze všeho nejraději sleduje hokej v televizi nebo přímo na stadióně. Na hokeji obdivuje kouzlo rychlého a drsného sportu. Je prostě sportovní typ. Co se týče zájmů, tak nejraději chodí do kina. Do kina chodí převážně na filmy s dobrým konce. Jejím dalším zájmem je nakupování. Nejraději nakupuje ve velkých a značkových obchodech. Nejoblíbenějším centrem nákupu je pro ni Praha a Most.

15 III. Monika je moje velmi blízká kamarádka, o kterou se můžu opřít. Mezi sebou máme velice skvělý vztah a navzájem se se vším jedna druhé svěřujeme. Když jedna z nás má trable, tak si navzájem pomůžeme. Na ni se můžu kdykoliv a všem spolehnout. Vím, že mě nikdy nezradí a nezklame. Je to člověk, který má zájem o štěstí druhých. Kamarádky jsou od toho, aby si navzájem pomáhaly a naslouchaly si.

16 Kontrolní úkoly O jakou charakteristiku se jedná?
pracovitý, líný, starostlivý, vnímavý 2. Napiš vlastnosti z úkolu 1 opačným typem charakteristiky. 3. Napiš slohovou práci na téma Moje maminka (můj tatínek)

17 Seznam obrázků: Obr. 1: Tylinek, [vid ], dostupné z: Obr. 2: Sarunyu foto, [vid ] - dostupné z: Obr. 3: Andrey Bandurenko, [vid ], dostupné z: vegetables( )/ Obr. 4: Lsantilli, [vid ], dostupné z: Obr. 5: Matthew Cole, [vid ], dostupné z: Obr. 6: Matthew Cole, [vid ], dostupné z:

18 Seznam použité literatury:
[1]   SOCHROVÁ, Marie, Český jazyk v kostce pro střední školy, 2. vyd. Praha, Fragment 1999, s. 104, ISBN [2] MAŠKOVÁ, Drahuše, Český jazyk. Přehled středoškolského učiva, 1. vyd. Třebíč, PV 2006, s. 176, ISBN [3] BAUMGARTNEROVÁ, Gabriela, KAPUSTOVÁ, Andrea, Český jazyk a literatura -písemná práce, 1. vyd. Třebíč, Tauris 2012, s. 187, ISBN [4] Google. Charakteristika osoby, Andrea Pikrtová [online] [vid ], dostupné z:

19 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Charakteristika Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google