Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."— Transkript prezentace:

1 Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/3 Název DUMInventář – příprava Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětTechnika obsluhy Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: pravidla používání inventáře, jeho příprava a založení inventáře na provoz Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Pravidla používání inventáře, příprava inventáře, příprava pracoviště na provoz, založení jídelních stolů, založení příborů Datum

3 Inventář – příprava Náplň výuky Pravidla používání inventáře Příprava inventáře Příprava pracoviště na provoz Založení jídelních stolů Založení příborů

4 Pravidla používání inventáře 1.Na každý pokrm používáme odpovídající inventář. 2.V provozu máme jen potřebné množství – ostatní ve skladu inventáře a podle potřeby fasujeme. 3.Velikost porcí má být v souladu s velikostí inventáře => dezertní talíř –> dezertní příbor –> předkrm. 4. Používáme jednotný inventář – stejný vzor. 5.Univerzální inventář má výhody v možnosti kombinovat – typizované stoly, židle… 6.Pravidelně kontrolujeme stav a počet – vysoké finanční náklady. 7. Poškozený inventář IHNED vyřadíme Obr. 1

5 Příprava pracoviště na provoz Pracovištěm rozumíme odbytové středisko a jeho zázemí. Před zahájením provozu musí být řádně připraveno. Způsob přípravy odbytových středisek může být rozdílný, ale vždy bude platit zásada: dobře připravený provoz = záruka dobré a rychlé obsluhy. Obr. 2

6 Příprava inventáře Talíře (vnitřek i spodek) přeleštíme pomocí teplé vody a utěrky a uložíme v režonu. Příbory namočíme v horké vodě a leštíme utěrkou, ukládáme je do příručních stolů. Konvičky, šálky, víčka atd. překontrolujeme, přeleštíme a uložíme na určené místo. Stříbro překontrolujeme, přeleštíme a uložíme do pomocných stolů. Sklo kontrola proti světlu, opláchneme a přeleštíme. Doplnění a ošetření sypátek (sůl plníme do 2/3 a přidáme zrnka rýže proti vlhkosti, pepř do 1/3). Karafy a lahvičky se studenými omáčkami udržujeme čisté a doplňujeme dle potřeby, skladujeme na příručním stole. Ošetříme květiny ve vázičkách, vyměníme vodu. Popelníky myjeme ve zvláštní nádobě a otíráme utěrkami k tomu určenými. Plata na pokrmy a tácky na nápoje prostíráme.

7 Příprava a založení jídelních stolů Sestavení a rozmístění stolů provádíme dle předchozích objednávek nebo dle požadavků provozu, srovnáme do řad, vyrovnáme a upevníme. Prostírání ubrusů – patří mezi základní dovednosti, neodbornou manipulací se ubrusy zmačkají a kazí tak vzhled stolu. Správná délka ubrusu je po sedadlo židle (převis o 30 cm, nejméně však o 20 cm). Na stolech s moltony posunujeme ubrusy pomocí „vzduchového polštáře.“ Založíme malý stolní inventář – vázičku, sypátka nebo malou menážku, popelník, popř. číslo stolu, rezervační stojánek a při snídaních nádobu na odpad. Založíme další inventář podle charakteru provozu. Obr. 3

8 Příprava a založení příborů Způsoby založení příborů – na polední a večerní provoz se liší podle skupiny i podle místních zvyklostí. Přinášíme na platě, tácku nebo v příručníku. balené příbory – vhodné pouze v nejnižších skupinách (vidlička a nůž v papírovém ubrousku). Balené příbory raději nahrazujeme volně položenými příbory na dezertním talíři s příslušným počtem papírových ubrousků přenosné příbory – používáme v restauracích nižších skupin (polévkový talíř s papírovým ubrouskem, vidličkou, nožem a lžící) pevné příbory – vhodné pro restaurace střední úrovně (polévkový talíř s papírovým ubrouskem, vlevo vidlička, vpravo nůž a lžíce) Obr. 4

9 Příprava pomocných stolů a vozíků Příruční stoly – umísťujeme po pravé ruce při příchodu na pracoviště, prostíráme bílými ubrusy do vybavení patří: příbory, talíře, ubrousky, rozety, náhradní restaurační prádlo, rezervní sklo, tácky, plata, pomocný inventář, dochucovací prostředky. V zásuvkách máme uložené náhradní osobní pomůcky, doklady pro účtování. Nesmí chybět volný manipulační prostor (plocha na jedno až dvě plata) Servírovací stolky – prostíráme zpravidla naperonen, umísťujeme do volných čel jídelních stolů. Do pravého horního rohu připravujeme při složité obsluze tři až pět překládacích příborů, vložené do sebe, kapsa z ubrousku na jejich krytí Nabídkové stoly – umisťujeme na frekventovaném místě, prostíráme je asi na 5 cm od země, boky nabídkových stolů můžeme prostírat souvislým pruhem látky (tzv. sukní) Pomocné vozíky – ve vyšších cenových skupinách nepostradatelným inventářem při nabídce pokrmů a nápojů. Jejich pečlivá příprava a promyšlené vybavení obsluhujícím usnadňuje práci. Dbáme na jejich bezvadný stav a dokonalou čistotu.

10 Kontrolní otázky 1.Vysvětli pravidla používání inventáře. 2.Popiš přípravné práce na provoz. 3.Jak ošetříš inventář? 4.Popiš založení jídelních stolů. 5.Jaké znáš možnosti zakládání příborů?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office png Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf

12 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996 [2] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha, ISBN

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová."

Podobné prezentace


Reklamy Google