Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_080204 CHMEL EVROPSKÝ

2 Chmel latinsky humulus lupulus Výroba piva – výroba sladu2 obr. 1

3 Chmel Liánovitá bylina, dorůstá do výšky až 7 m; pne se po drátech; rostlina je v samičí i samčí formě, ale pro výrobu sladu se používá pouze samičí rostlina; tvoří květenství, tzv. hlávky, které se sbírají ručně nebo mechanicky; sbírají se před opylením. Výroba piva – výroba sladu

4 Chmelová hlávka Obsahuje látku lupulin, která je tvořena voskem, pryskyřicí, cukrem a éterickými oleji; jsou nejdůležitější složkou pro chuť a aroma; dávají pivu charakteristickou hořkost; přidává se hned na počátku chmelovaru, ale pro charakteristické aroma také na konci varného procesu. Výroba piva – výroba sladu4

5 Chmelová hlávka Výroba piva – výroba sladu5 obr. 2

6 Chmel Hlávky se suší teplým vzduchem; po usušení se rozemelou a slisují; zpracovávají se na tzv. chmelové produkty; nejčastěji se vyrábí chmelové granule; ty se balí do vakuových obalů (delší trvanlivost). Výroba piva – výroba sladu6

7 Chmelové granule Výroba piva – výroba sladu7 obr. 3

8 Chmel pro výrobu českých piv se používá česká odrůda chmele poloraný červeňák pěstuje se již od 8. století Výroba piva – výroba sladu8

9 Pěstování chmele v ČR Čtyři hlavní oblasti: – žatecká, – tršická, – úštěcká, – roudnická. Výroba piva – výroba sladu9 obr. 4

10 CITACE ZDROJŮ obr. 1 Český chmel [online]. 1999 - 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2008050013 http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2008050013 obr. 2 Humulus lupulus - chmel otáčivý | rostliny / popínavé rostliny | Garten.cz [online]. 2001 - 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.garten.cz/a/cz/2778-humulus-lupulus-chmel-otacivy/http://www.garten.cz/a/cz/2778-humulus-lupulus-chmel-otacivy/ obr. 3 Beer Guide: What Are Hops? | The Kitchn [online]. 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.thekitchn.com/beer-guide-what-are-hops-81267http://www.thekitchn.com/beer-guide-what-are-hops-81267 obr. 4 Podívejte se, kde se v Česku pěstuje chmel. Můžete ho poznávat a ochutnávat | life.ihned.cz - Jídlo [online]. 1996 - 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://m.ihned.cz/c1-55849200-podivejte-se-kde-se-v-cesku-pestuje-chmel-muzete-ho- poznavat-a-ochutnavathttp://m.ihned.cz/c1-55849200-podivejte-se-kde-se-v-cesku-pestuje-chmel-muzete-ho- poznavat-a-ochutnavat Výroba piva – výroba sladu10


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google