Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační."— Transkript prezentace:

1 Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro seznámení, rozšíření a upevňování učiva o obnovitelných zdrojích energie.  Materiál rozvíjí, podporuje, vysvětluje znalosti o obnovitelných zdrojích energie.  Je určen pro předmět chemie 9. ročník  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Beneš, P., Pumpr, V., Banýr, J., Základy chemie 2 pro 2. stupeň základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy, FORTUNA, Praha 1997

3 Biomasa Obecně je to souhrn látek tvořící těla všech organismů – rostlin, živočichů, hub, řas, sinic, bakterií. Často se tímto pojmem označuje rostlinná biomasa využitelná pro energetické účely. Je to sluneční energie uskladněná chemickými vazbami do rostlinných těl. Rostliny umí pomocí fotosyntézy využívat a uskladňovat sluneční energii. Obnovitelný zdroj. Pokrývají 15% světové spotřeby – zejména ve „třetím světě“.

4

5 Tuhá biopaliva Dřevo v různých formách: polena, štěpka, brikety, pelety, piliny Sláma ve formě briket a pelet Seno ve formě briket či pelet. Dřevěné pelety

6 Dřevní štěpka Slaměné brikety

7 Palivové dříví - tradiční využití biomasy

8  k pěstování dřeva na topení  využívá se japonský topol – klon druhů P. nigra L. x P. maximowiczii Henry - roční přírůstek 2 – 4 m a vrba – Salix caprea  sklízí se štěpka nebo kulatina  na rodinný dům je potřeba pěstovat na rozloze asi 0,5 ha 5000 kusů  po 5 letech trvalý přísun dřeva Rychlerostoucí dřeviny RRD Kořenáče japonských topolů

9 Kapalná biopaliva Bioetanol – je etanol (líh) vyráběný z rostlin obsahující větší množství škrobu a sacharidů - kukuřice, obilí, brambor, cukrové třtiny a cukrové řepy. - využívá se jako automobilové palivo hlavně v Brazílii Biooleje – používány v naftových motorech např.: Bionafta – z rostlinných olejů a živočišných tuků Zkapalněný bioplyn a dřevo plyn. Bionafta vyrobená ze sojového oleje.

10 Plynná biopaliva Bioplyn – z metanu a oxidu uhličitého a produkovaný přirozeným rozkladem na skládkách odpadů nebo v zemědělství Dřevo plyn – skládající se z oxidu uhelnatého a vodíku vyráběný zplyňováním biomasy Vodík - štěpením jakéhokoliv uhlovodíkového biopaliva Bioplynová stanice v Německu

11 Výhody biomasy  obnovitelný zdroj – opět naroste  různé možnosti využití  energetická  cenově dostupná  podporovaná  dá se spoluspalovat spolu s neobnovitelným zdrojem  většinou se jedná u tuhých biopaliv o odpady nebo jinak nevyužitelné rostlinné zbytky

12 Nevýhody biomasy  při nekvalitních technologiích neekologická  při spalovaní se produkují skleníkové plyny  popílek  bionafta má kratší životnost proti minerální  zábor zemědělské půdy pro pěstovaní biomasy (řepka)

13 Opakování  Co je to biomasa.  Jak spolu souvisí sluneční energie a biomasa?  Jak se z biomasy získává energie?  Jmenuj základní druhy tuhých biopaliv.  Které rychlerostoucí dřeviny znáš?  Z čeho se vyrábí a jaké je použití bioetanolu?  Z čeho se vyrábí a jaké je použití bionafty?  Jak vzniká bioplyn a jaké je jeho využití?  Jmenuj výhody biomasy.  Jmenuj nevýhody biomasy.

14  Biomasa.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2011 [cit. 2013-02- 21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Biomasa.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Biomasa.jpg  Pellets hand.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2005 [cit. 2013- 02-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pellets_hand.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pellets_hand.jpg  Plaquettes de bois.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2006 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plaquettes_de_bois.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plaquettes_de_bois.jpg  Špalek na štípání.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2014-09- 23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg  Japonsky-topol-korenace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit. 2014-09-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Japonsky-topol-korenace.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Japonsky-topol-korenace.jpg  Straw-hay-briquettes.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2009 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Straw-hay-briquettes.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Straw-hay-briquettes.jpg  Bequer-B100-SOJA-SOYBEAM.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2007 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bequer-B100-SOJA-SOYBEAM.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bequer-B100-SOJA-SOYBEAM.jpg  Ladbergen Biogasanlage.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2008 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ladbergen_Biogasanlage.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ladbergen_Biogasanlage.JPG POUŽITÉ ZDROJE:


Stáhnout ppt "Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google