Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborČlověk a příroda Tematický okruhEkologie TémaEkologie Tematická oblastEkologie NázevAlternativní zdroje energie 2 AutorMgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník01-2013, LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník AnotacePrezentace – Alternativní zdroje energie 2 Přínos/cílové kompetenceŽák je seznámen se základními pojmy z ekologie VY_32_INOVACE_24_16

2 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Alternativní zdroje energie Žáci se seznámí se základními pojmy z oblasti ekologie. Učivo navazuje na vědomosti žáků ze ZŠ. Následuje diskuse na toto téma. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 BIOMASA - PELETY Pelety z biomasy Co jsou to pelety? ekologicky ušlechtilé palivo vyráběné především z dřevní a z rostlinné biomasy Dřevěné pelety dodávají se v podobě slisovaných granulí kruhového průřezu spalují se ve speciálních automatických kotlích nebo kamnech na pelety Hlavní výhody pelet jsou maximálně ohleduplné k životnímu prostředí při vytápění peletami dosahují podobného komfortu – bez­obslužnosti – jako při použití elektrokotle nebo plynového kotle umožňují nezávislost na dodávkách fosilních paliv jako je plyn nebo uhlí podporují zdravé životní prostředí

4 BIOMASA - PELETY Víte, že…? pelety se lisují pod tlakem za vysokých teplot neobsahují žádná chemická pojiva a jiné znečišťující látky vedle kvalitních dřevních pelet, které jsou nejrozšířenější, se mohou vyrábět i ze slámy, sena, energetických rostlin a zemědělských zbytků většinou jsou vyráběny z místních zdrojů lokálními výrobci jejich popel lze využít jako ekologické zahradní hnojivo

5 PELETY 01

6 VYUŽITÍ BIOMASY 02 Bagasa = stébla z cukrové třtiny

7 VYUŽITÍ BIOMASY 1.SPALOVÁNÍ 2.ZPLYŇOVÁNÍ Ze suché biomasy se působením vysokých teplot uvolňují hořlavé plyny – dřevoplyn. 3. FERMENTACE Řízený proces rozkladu organických látek (kvašení biomasy) bez přístupu vzduchu. Při tom vzniká bioplyn (směs metanu, oxidu uhličitého, vodíku, malé množství sloučenin síry a dusíku – merkaptany, které způsobují zápach bioplynu)

8 VYUŽITÍ BIOMASY 4. MECHANICKO – CHEMICKÉ Výroba BIONAFTY. Výchozí surovina – olej nebo tuk – u nás – řepkový olej. Používá se do dieselových motorů. V EU musejí výrobci povinně přimíchat 5% bionafty do nafty vyrobené z ropy. Vliv na prostředí a motory vozidel je předmětem diskuze!!!

9 VÝHODY BIOMASY Pokuste se vyjmenovat výhody biomasy. Zhodnocení biologického odpadu Využití zemědělské produkce z nekvalitních půd.

10 3. GEOTERMÁLNÍ ENERGIE Využívá se energie z nitra země. Gejzíry Horké prameny Staví se na vulkanicky aktivních oblastech.

11 GEOTERMÁLNÍ ENERGIE 03 04

12 SEZNAM CITACÍ [01] Soubor:peletky.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n% C3%AD.jpg [02] Soubor:Biomasa.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Biomasa.jpg [03] Soubor:Yellowstone Castle Geysir Edit.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Yellowstone_Castle_Geysir_Edit.jpg [04] Soubor:Krafla geothermal power station wiki.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02- 09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krafla_geothermal_power_station_wiki.jpg


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google