Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – oxidy.  Je určen pro předmět chemie a ročník 8.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P. Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

3 Oxidační číslo  Oxidační číslo je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny.  V oxidech a dalších dvouprvkových sloučeninách mají vždy atomy jednoho prvku kladné oxidační číslo a atomy druhého prvku záporné oxidační číslo.

4  Oxidační číslo umožňuje vyjadřovat slučivost prvků.  Označuje se římskou číslicí u značky prvku vpravo nahoře.  Může nabývat kladných i záporných hodnot (znaménko minus se píše před číslicí, znaménko plus nepíšeme).

5  Při určování oxidačních čísel se řídíme tyto pravidly: Součet oxidačních čísel atomů prvků vyjadřujících vzorec sloučeniny je roven nule. Součet oxidačních čísel v iontu je číselně roven náboji iontu. Atomy vodíku ve sloučeninách s nekovy mají oxidační číslo I (H I ). Atomy kyslíku ve většině sloučenin mají oxidační číslo –II (O -II ). Nesloučené a sloučené atomy téhož prvku mají oxidační čísla rovna nule (Zn 0, Cl 2 0 )

6  Platí, že: kladné oxidační číslo má atom prvku s menší elektronegativitou záporné oxidační číslo má atom prvku s větší elektronegativitou

7  Jak už víme, součet hodnot oxidačních čísel atomů prvků ve vzorci oxidu se rovná nule. Například: v C II O -II platí 1.(II) + 1.(-II) = 0 v Fe 2 III O 3 -II platí 2.(III) + 3.(-II) = 0

8 1) Napíšeme značku prvku vázaného s kyslíkem 2) Podle zakončení přídavného jména v názvu určíme a zapíšeme ke značce oxidační číslo atomu prvku. 3) Zapíšeme značku kyslíku a oxidační číslo jeho atomů v oxidech. 4) Upravíme počet vázaných atomů tak, aby se součet oxidačních čísel atomů ve vzorci rovnal nule. Postup odvozování:

9  Pořadí prvků v názvu oxidu je opačné než ve vzorci.  Například: oxid měďnatý CuO oxid uhličitý CO 2

10  Oxidační číslo atomu prvku sloučeného s kyslíkem se vyjadřuje různým zakončením přídavného jména v názvu oxidu. I – ný II – natý III – itý IV– ičitý V – ičný – ečný VI– ový VII– istý VIII – ičelý

11 Použité zdroje Acetic acid structures4. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 30. 10. 2005, 20:41 [cit. 2012-12- 28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic_acid_structures4.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic_acid_structures4.png


Stáhnout ppt "OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google