Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tenze páry nad kapalinou a roztokem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tenze páry nad kapalinou a roztokem"— Transkript prezentace:

1 Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Tenze sytých par Raoultův zákon Henryho zákon Osmotický tlak Kryoskopie, ebulioskopie

2 Tenze páry nad rozpouštědlem
V uzavřeném prostoru, ve kterém koexistuje kapalina se svými parami, se časem ustaví rovnováha. Tento tlak (tlak sytých par) je rovnovážným tlakem a jeho hodnota vystihuje polohu rovnováhy mezi kapalinou a jejími parami. Protože koncentrace (tlak) molekul vody v kapalině je konstantní, je tenze páry rovnovážnou konstantou.

3 Raoultův zákon Tenze páry nad roztokem je úměrná molárnímu zlomku rozpouštědla A: pA = *pA xA Konstantou úměrnosti je tenze páry nad čistým rozpouštědlem (*pA). Pro směs dvou neomezeně mísitelných kapalin (A, B) můžeme psát, že pA = *pA xA a současně pB = *pB xB. Dále platí, že xA + xB = 1. Spojením předcházejících výrazů dostáváme: xB = (*pA - pA)/ *pA

4 Henryho zákon o rozpustnosti plynů v kapalinách
Molární zlomek rozpuštěného plynu v kapalině je úměrný parciálnímu tlaku plynné složky nad roztokem xB. pB = kH xB (kH je Henryho koeficient) resp. xB = kS pB (kS je absorpční koeficient)

5 Osmotický tlak, kryoskopie a ebulioskopie
Důsledky Raoultova zákona: Osmotický tlak:  = c RT Snížení teploty tuhnutí směsi oproti čistému rozpouštědlu: DTtuhnutí = T* - T = KK m Zvýšení teploty varu směsi oproti čistému rozpouštědlu DTvaru = T - T* = KB m V předcházejících rovnicích symboly T*, m, KK a KB postupně označují teplotu tání (varu) čistých látek, molalitu, kryskopickou a ebulioskopickou konstantu.


Stáhnout ppt "Tenze páry nad kapalinou a roztokem"

Podobné prezentace


Reklamy Google