Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tenze páry nad kapalinou a roztokem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tenze páry nad kapalinou a roztokem"— Transkript prezentace:

1 Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Tenze sytých par Raoultův zákon Henryho zákon Osmotický tlak Kryoskopie, ebulioskopie

2 Tenze páry nad rozpouštědlem
V uzavřeném prostoru, ve kterém koexistuje kapalina se svými parami, se časem ustaví rovnováha. Tento tlak (tlak sytých par) je rovnovážným tlakem a jeho hodnota vystihuje polohu rovnováhy mezi kapalinou a jejími parami. Protože koncentrace (tlak) molekul vody v kapalině je konstantní, je tenze páry rovnovážnou konstantou.

3 Raoultův zákon Tenze páry nad roztokem je úměrná molárnímu zlomku rozpouštědla A: pA = *pA xA Konstantou úměrnosti je tenze páry nad čistým rozpouštědlem (*pA). Pro směs dvou neomezeně mísitelných kapalin (A, B) můžeme psát, že pA = *pA xA a současně pB = *pB xB. Dále platí, že xA + xB = 1. Spojením předcházejících výrazů dostáváme: xB = (*pA - pA)/ *pA

4 Henryho zákon o rozpustnosti plynů v kapalinách
Molární zlomek rozpuštěného plynu v kapalině je úměrný parciálnímu tlaku plynné složky nad roztokem xB. pB = kH xB (kH je Henryho koeficient) resp. xB = kS pB (kS je absorpční koeficient)

5 Osmotický tlak, kryoskopie a ebulioskopie
Důsledky Raoultova zákona: Osmotický tlak:  = c RT Snížení teploty tuhnutí směsi oproti čistému rozpouštědlu: DTtuhnutí = T* - T = KK m Zvýšení teploty varu směsi oproti čistému rozpouštědlu DTvaru = T - T* = KB m V předcházejících rovnicích symboly T*, m, KK a KB postupně označují teplotu tání (varu) čistých látek, molalitu, kryskopickou a ebulioskopickou konstantu.

6 Koligativní vlastnosti
V chemii množství hmoty obvykle vyjadřujeme počtem částic (jednotky počtu jsou pár, tucet, kopa mandel a mol) resp. počtem částic v jednotce objemu (hustota, koncentrace-vyjádřená molárními zlomky, molaritou, apod.) Fyzikálně chemické metody, které reagují na počet částic a nerozlišují mezi povahou částic nazýváme koligativní. (tenze páry, kryoskopie, ebulioskopie). Metody, které reagují lineárně na koncentraci, ale rozlišují (odezvou přístroje) jednotlivé látky (spekrofotometrie, optická otáčivost apod.) Metody, které reagují na aktivitu jedné složky roztoku nebo na poměr aktivit oxidované a redukované formy /redox couples/ (potenciometrické metody)


Stáhnout ppt "Tenze páry nad kapalinou a roztokem"

Podobné prezentace


Reklamy Google