Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.24 BOZP Vytvořeno:1.9. 2013 Ověřeno: 26.9.2013 Třída:SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bezpečnost práce, první pomoc, zdravotní průkaz, pracovní oblečení a obuv, první pomoc Anotace: Materiál je určen k seznámení se se zásadami BOZP na pracovištích odborného výcviku, má objasnit některé hygienické normy.

3 Jsou stanoveny i požadavky na vybavení kuchyňských provozů: šatny, sprchy, WC. Počet hygienických zařízení pro spotřebitele je určen hygienickou normou. Vybavení provozovny je povinno zajistit bezpečné a zdravé pracovní prostředí. Pro pracovníky pořádá kurzy minima obsluhy strojů a zařízení, přednášky o bezpečnosti práce. Požadavky na vybavení provozoven společného stravování hygienickými a sociálními zařízeními je dáno hygienickými předpisy.

4  Všichni pracovníci by měli pracovat tak, aby neohrožovali bezpečnost a zdraví své i ostatních spolupracovníků.  Jsou povinni zúčastňovat se školení o bezpečnosti, hygieně práce a minima pro obsluhu strojů a zařízení.  Při práci musí používat ochranné pracovní pomůcky a oznamovat zjištěné závady.

5 Je nutné:  umytá, do sucha vytřená podlaha  uklizené a vynesené odpadky  pracovat v předepsaném oděvu a obuvi s ochrannými pomůckami  s noži pracovat soustředěně, neodkládat je do dřezu, rozbité sklo nebrat rukama  kluzké potraviny brát suchou utěrkou

6 Těžké nádoby bereme ve dvojici a používáme chňapky nebo suchou utěrku. Okolo pracovních míst (stoly, sporáky, stroje) má být prostor pro pohyb. Zajistíme řádné osvětlení všech prostor. Při úrazu ránu ošetříme, nepodceňujeme ji! Každý pracovník si má osvojit pravidla první pomoci. Vedení dbá na vybavení lékárničky.

7 Zamezíme dodržováním: čistoty zařízení a pracoviště správným osvětlením a větráním používáním nezávadné pitné vody pravidelnými prohlídkami zaměstnanců odklízením odpadků a zbytků jídel z kuchyně řádným skladováním potravin neskladováním hotových pokrmů se surovinami

8 Dodržovat osobní čistotu. Udržovat hygienu pracovního oděvu a obuvi. Mýt si ruce po každé práci. Mít krátké, čisté, nenalakované nehty. Používat vhodnou přikrývku hlavy. Na oděvu nepoužívat špendlíky. V pracovním oděvu neopouštět provozovnu. Dodržujeme požární předpisy. Mít platný zdravotní průkaz.

9 Pracoviště udržujeme v čistotě: Denní úklid: mytí stolů, podlah, nádobí, náčiní, strojů a zařízení. Sanitární den: 1x za měsíc – odmrazování chladících zařízení, seřizování elektrických a plynových spotřebičů, kuchyňských strojů, mytí stěn. Generální úklid: 1-2x ročně, bývá spojena s opravnými, stavebními částmi a malováním.

10 1)Co musíme při práci se stroji? 2)Jak jsme připraveni na OV? 3)Co nepatří na OV? 4)Jak ošetříme drobná poranění? 5)Jak se chováme při přenášení těžkých břemen?

11  1) Pracovat podle zásad obsluhy stroje.  2) Na OV musíme mít: ZP, pracovní oděv a obuv, pokrývku hlavy, sešit, pero, normy pokrmů, nože.  3) Na OV nepatří alkohol, drogy, cigarety, žvýkačky, omamné látky.  4) Drobná poranění ošetříme pod tekoucí vodou, ránu vydezinfikujeme a zalepíme. Dál pracujeme v rukavici nebo gumovém prstě.  5) Při přenášení těžkých břemen pracujeme ve dvojicích.

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google