Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Generátory nesinusových kmitů II. OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-020

3 Impulsové generátory  Impulsové generátory poskytují signál ve tvaru impulsového (lichoběžníkového) tvaru.  Od těchto generátorů požadujeme možnost nastavovat velikost impulsů, kmitočet, šířku pulsu, polaritu pulsů i jejich stejnosměrnou složku.  Tvar impulsů má být co nejbližší obdélníkovému (pravoúhlému), avšak bývá možnost nastavovat strmost hran (čela a týlu impulsu).

4 Impulsové generátory  Generátor může pracovat periodicky s nastavenou frekvencí, ale i jednorázově na základě vstupního impulsu nebo tlačítka.  Bývá též možnost generovat dvojici impulsů stejné šířky a velikosti se stavitelným rozestupem.  Blokové schéma takového generátoru je na obrázku 1.

5 Impulsové generátory Obr.1 Blokové schéma jednoduchého impusového generátoru

6 Impulsové generátory  Základem je dvojice monostabilních klopných obvodů, u kterých lze nastavovat šířku impulsu.  První zajišťuje nastavitelné zpoždění proti spouštěcímu impulsu z tvarovacího obvodu, druhý určuje délku výstupního impulsu.  Tato dvojice je spouštěna buď externím signálem příp. tlačítkem, nebo periodicky astabilním klopným obvodem s nastavitelnou frekvencí.

7 Impulsové generátory  Souběhové impulsy jsou k dispozici na zvláštním výstupu např. pro synchronizaci osciloskopu.  Invertor dovoluje invertovat generovaný puls, jeho velikost je určena zesilovačem a přepínatelným zeslabovačem.  V zesilovači lze nastavit též stejnosměrnou složku výstupních impulsů.

8 Impulsové generátory  Pokud požadujeme generování dvojice impulsů, je druhý monostabilní obvod spouštěn jak z prvého monostabilního obvodu, tak i ze souběhových impulsů.  Volitelné strmosti hran opět zajišťuje zesilovač.  Časový diagram práce impulsového generátoru je na obr. 2.  Je samozřejmé, že zpoždění lze realizovat i číslicově a tak dosáhnout podstatně vyšší přesnosti a stability.

9 Impulsové generátory Obr.2 Časový diagram impulsového generátoru

10  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

11 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google