Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Elektrická měření, 2. ročník - elektro, 3. ročník - mechanik Název sady vzdělávacích materiálů: Elektrická měření Sada číslo: ICT-72A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 15 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-72A-15 Téma vzdělávacího materiálu: Měření kmitočtu Druh učebního materiálu: Digitální učební materiál, prezentace Autor: Ing. Karel Stacha Anotace: DUM popisuje základní pojmy a vztahy elektrotechniky pro střídavý obvod, jeho měření; potřebná zařízení - interaktivní pracoviště, kalkulačka, měřicí přístroje Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obory technické Vytvořeno: Ověření ve výuce:

2 Měření kmitočtu Střídavé napětí, kmitočet
T-perioda = doba jednoho oběhu [s-1] f -frekvence (kmitočet) = počet period za sekundu

3 Měření kmitočtu Střídavé napětí, periodický průběh Amplituda kladná
Amplituda záporná Rozkmit Periodický průběh Kmitočet se během periody nemění.

4 Měření kmitočtu Střídavé, stejnosměrná složka Jestliže platí:
Pak existuje stejnosměrná složka: Pozn.: Stejnosměrnou složku lze odfiltrovat kondenzátorem.

5 Měření kmitočtu Střídavé napětí, pulzující napětí
Je-li stejnosměrná složka stejně velká jako polovina amplitudy, hovoříme o pulzujícím průběhu. Napětí bude měnit velikost od maxima po nulu, ale nebude měnit polaritu. Pozn.: Stejnosměrnou složku lze odfiltrovat kondenzátorem.

6 Měření kmitočtu Používané průběhy střídavého napětí

7 Měření kmitočtu Vibrační (jazýčkový) kmitoměr Popis funkce
Přístroj pracuje na principu mechanické rezonance jazýčku s frekvencí magnetoelektrického pole cívky, vybuzeného měřeným střídavým napětím. cívka Schématická značka jazýček Vlastnosti: - použití pro technické kmitočty do 1kHz - přesnost 0,5 (0,2) Způsob odečtu kmitočtu

8 Měření kmitočtu Ručkový kmitoměr
Měřící ústrojí je poměrové (elektrodynamické), každá cívka je spojena se sériovým rezonančním obvodem, každý z nich je naladěn na kmitočet o 10% nad nebo pod měřený kmitočet. Hodí se proto pro měření kmitočtů v úzkém pásmu hodnot. Používá se pro měření kmitočtu sítě.

9 Měření kmitočtu Campbellův můstek
Můstek je tvořen sériovým rezonančním obvodem CN a MN. Při rezonanci budou napětí UM a UC stejně velká, ale v protifázi, takže proud INI bude nulový.

10 Měření kmitočtu čítač fref Blokové schéma čítače
Hradlo je spouštěno hranou vzestupnou ( nebo sestupnou) měřeného signálu, a tím propustí do čítače impulzy referenčního kmitočtu, další hrana načítání zastaví, počet impulzů referenčního kmitočtu určuje měřený kmitočet s vysokou přesností. Hodnota se zobrazí na číslicovém displeji.

11 Měření indukčnosti vzájemné
Měření kmitočtu osciloskopem Časová základna (time base)je tvořena generátorem pilového napětí a určuje počet period měřeného napětí zobrazených na obrazovce, tedy dobu na dílek. Amplituda se nastavuje vstupním zesilovačem „y“. Spouštěcí impulz (trigger)určuje okamžik spuštění paprsku. Doba periody T signálu se vypočte jako násobek časové základny a počtu dílků obrazovky. Kmitočet pak bude:

12 Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd
Doporučená literatura Elektrotechnická měření. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, ISBN Zdroje obrázků: Archív autora


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google