Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Generátory trojúhelníkového napětí OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-023

3 Generátory trojúhelníkového průběhu  Zapojení generátoru trojúhelníkového průběhu je na obr. 1.  Obě zapojení na tomto obrázku jsou funkčně rovnocenná.  U prvního zapojení lze eventuálně měnit střední hodnotu trojúhelníků „podložením“ odporu R1 zdrojem stejnosměrného napětí.

4 Generátory trojúhelníkového průběhu  Druhé zapojení je doplněno oboustranným omezovačem amplitudy výstupního napětí se Zenerovou diodou.  Výhodou tohoto uspořádání je dobrá symetrie zapojení. Můstek je možné nahradit i dvojicí antisériově spojených diod, které je ale nutné v tomto případě párovat.

5 Obr. 4 Generátor trojúhelníkového napětí s invertujícím a neinvertujícím komparátorem

6 Generátory trojúhelníkového průběhu  Z průběhu napětí vyplývá, že periodu lze rozdělit na 4 stejně dlouhé úseky. Perioda je tedy dána vztahem:  Generátor trojúhelníkového napětí se zdrojem proudu je na obr. 2.

7 Generátory trojúhelníkového průběhu  V tomto zapojení je použit časovač 555, ve kterém vestavěné komparátory reagují na předem nastavené úrovně napětí, v našem případě U n /3 a 2U n /3.  Tyto úrovně se nastavují pomocí vnějších součástek R a C.  U těchto generátorů je použito lineární nabíjení i vybíjení kondenzátoru.

8 Generátory trojúhelníkového průběhu Obr. 5 Zdroj trojúhelníkového průběhu napětí

9 Generátory trojúhelníkového průběhu  Kmitočet napětí je přibližně dán vztahem:  Z generátorů tohoto typu lze odebírat jak trojúhelníkový, tak i obdélníkový signál.  Tento princip tvoří základ zapojení integrovaných funkčních generátorů.

10  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

11 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google