Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha"— Transkript prezentace:

1 Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha

2 Tato prezentace se zabývá ochranou soukromí a bezpečnosti na Internetu
Tato prezentace se zabývá ochranou soukromí a bezpečnosti na Internetu. Představíme si, co jsou to viry, hoax, antivirové programy. Jak se máme na Internetu chovat a proč musíme zálohovat důležité informace.

3 Desatero bezpečnosti na Internetu:
1. Zachovejte opatrnost – neposkytuj žádné informace o sobě ani o svých blízkých (fotky, telefonní čísla, jména atd.) 2. Všechno někomu ohlas – pokud by se ti něco na Internetu nezdálo, nebo tě někdo jakkoli obtěžoval, ihned to ohlas někomu dospělému (nejlépe rodičům, nebo učiteli) 3. Nevyhledávej zakázaný obsah – na Internetu je i mnoho stránek se závadným obsahem, tyto stránky často obsahují škodlivé kódy! 4. Neruš cizí soukromí a buď na Internetu sám sebou – nečti cizí poštu, nepozměňuj cizí soubory

4 5. Ověř si informace - Internet je zdrojem informací, ale ty vždy nemusí být aktuální a
zcela pravdivé, vyhledávej na více zdrojích a nevěř všemu, co najdeš 6. Krást se nesmí – nemáš právo nelegálně stahovat chráněné filmy, hudbu, hry, knihy a stejně tak chráněné programy 7. Nezaviruj – součástí stahovaného obsahu bývají často viry a další škodlivé kódy, každý podezřelý soubor nespouštěj a hned se ho zbav (i s očekávanými soubory pracujte velice opatrně!)

5 8. Nerozesílej a nestahuj zbytečnosti – velikosti disků nejsou nekonečné a nepořádek na disku
počítače zpomaluje jeho práci, hromadné rozesílání u zpomaluje síť 9. Nepropadni počítači – tak jako se někteří můžou stát závislými na alkoholu, drogách, cigaretách a automatech,může se stát závislostí i např. chat , počítačové hry a další, to může vést ke zdravotním problémům (bolest očí, zad, hlavy) 10. Všechny služby nemusejí být zdarma – neposílejte nikam žádné peníze a ani čísla účtů (SMS, účty apod.)

6 Škodlivé programy: Počítačový vir: Červi:
Jsou vytvořeny člověkem. Ničí informace v počítači a můžou je i krást. Musíme se proti nim chránit. Patří mezi ně viry, červi, trojští koně, hoax, spyware aj. Počítačový vir: Program , který se bez vědomí uživatele počítače sám kopíruje a tím se v počítači šíří. Může mazat soubory na disku! Červi: Bývají často přílohou ů, kdy po spuštění přílohy napadnou počítač. V počítači se nekopíruje, ale šíří se pomocí sítě nebo Internetu.

7 Trojský kůň: HOAX: Spyware (špion):
Program, který se zdá být užitečný. Ale užitečnost buď vůbec nevykonává, nebo ji vykonává, ale v pozadí maže soubory, formátuje pevný disk, narušuje soukromí a podobně. Je to velice nebezpečný typ programu! HOAX: ová zpráva obsahující falešné informace, případně jinou na pohled důležitou (zajímavou, užitečnou) věc, kterou uživatelé rozesílají dále mezi svými spolupracovníky a přáteli. Spyware (špion): Pokud se vám dostane do počítače, tak začne odesílat informace o tom, co děláte, jaké stránky navštěvujete, jaké soubory v počítači máte. Je to velice nebezpečný typ programu!

8 Bezpečnost: 1. Počítač musíme chránit antivirovými programy před všemi druhy škodlivých programů. 2. Musíme aktualizovat svůj operační systém. 3. Musíme aktualizovat virovou databázi v našem antivirovém programu, protože neaktuální databáze nemůže najít a zastavit nové typy virů. 4. Nesmíme zapomínat na pravidelné kontrolování počítače antivirovým programem.

9 Příklady antivirových programů:
Antivirové programy: Proti virům se ochráníme pomocí antivirových programů. Dělí se na placené i neplacené. Dnešní antiviry umí rozpoznat a zachytit většinu škodlivých programů a to i ty antiviry poskytované zdarma. Avšak znovu připomínám, že je musíme mít aktualizované, jinak jsou nám téměř k ničemu. Příklady antivirových programů: 1. Avast antivirus – český program poskytovaný zdarma, ale jen pro domácí použití 2. AVG antivirus – program v češtině, pro domácí použití také zdarma 3. ESET antivirus – profesionální program, který je i pro domácí použití chráněný licencí

10 Zálohování dat: Občas se stane, že se před viry neubráníme a to znamená, že o něco v počítači přijdeme. V lepším případě nám zničí program nebo hru, která potom třeba nepůjde spustit. V tom horším případě smaže velice důležitá data. Nebo zničí celý počítač, třeba odpojením základní desky, nebo pevného disku. Proto musíme svoji práci často ukládat na místa mimo počítač (vypalovat na CD, DVD, Flash disky a další)!

11 Hesla: Na všech webových stránkách na Internetu musíme používat silné heslo! To by nemělo souviset s vašim jménem, ani dalšími údaji o vás, které by někdo mohl uhodnout. Silné heslo = kombinace znaků a číslic, které by mělo být smyšlené a nemělo by se vás v ničem týkat To samé platí i pro heslo k u. Chránit heslem také můžeme naše důležité a osobní soubory. Své heslo nikdy nikomu neříkejte!


Stáhnout ppt "Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha"

Podobné prezentace


Reklamy Google