Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové viry.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové viry."— Transkript prezentace:

1 Počítačové viry

2 POČÍTAČOVÉ VIRY Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. Zatímco některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných popřípadě pouze obtěžujících. Nejdůležitějším negativním důsledkem šíření virů je však samotný fakt jejich reprodukce, která zatěžuje počítačové systémy a plýtvá jejich zdroji. Někdy procesu šíření viru říká nakažení či infekce a napadenému souboru hostitel.

3 Důvody vzniku virů. Vytvářejí je (většinou mladí) programátoři, kteří si chtějí vyzkoušet své schopnosti. Pokud se takové viry rozšíří, může to být důsledek chyby nebo neuvědomění si celkového dopadu svojí činnosti. Viry vytvářejí programátoři softwarových firem, které vytvářejí antivirové programy, za účelem zvýšení prodeje svých výrobků. Viry jsou jednou z cest, jak ovládnout a řídit větší množství počítačů a využívat je např. k rozesílání spamu.

4 MALWARE – (malicious software) zákeřný software
Obecně hovoříme o Malware – je to program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému. Viry jsou jen jednou podskupinou. Další jsou: Trojské koně -je uživateli skrytá část programu nebo aplikace s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí (typicky je to činnost škodlivá) Spyware -je program, který využívá internetu k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele Adware - je označení pro produkty znepříjemňující práci nějakou reklamní aplikací.

5 Jaké jsou příznaky, že jsme napadeni?
Pomalý start počítače a dlouhé nabíhání programů Padající Windows (častý restart, chyby, apod.) Nové ikony na ploše, které se záhadně objevují Častá chybová hlášení a nesprávná funkčnost programů Při surfování na internetu ve zvýšené míře vyskakují reklamy - Pop-up okna Nežádoucí domovská stránka (Přesměrování na jinou webovou stránku)

6 Jak se bránit? aneb Antivirové programy
Jsou programy, které slouží nejen k vyhledávání škodlivého software, ale také k jeho odstranění. Při práci antivirový program prohledává soubory a odhaluje programy, které mohou být počítači škodlivé. Není dobré mít nainstalováno více antivirů, protože se vzájemně ke své „práci“ nepustí. Důležitá je také aktualizace – doplňuje se tak funkce antiviru a také se aktualizuje virová databáze.

7 Když najde vir: Zkouší opravit „zavirovaný“ soubor
Uloží ho do karantény (aby nemohl dále škodit) Smaže poškozený soubor i s virem

8 Co bych měl mít na svém PC?
Antivirový program - může být i zdarma a v češtině – např. Avast Free , Microsoft Essentials - antivir mít pouze JEDEN! (jinak vidí navzájem své knihovny jako viry) - měl by být často aktualizovaný (zpravidla automaticky), aby stahoval vzorky nových virů a uměl je tedy rozpoznávat - často s ním kontrolovat počítač (ideálně antiviru zadat, kdy má provádět automatické kontroly) 2) Pomocný program proti Spyware a červům – např. SPYBOT -ne všechny antiviry dokáží správně rozpoznat, můžeme si tedy pomoci dalšími specializovanými programy - programy Spybot nebo Windows Defender jsou zdarma a česky 3) Zapnutou bránu FIREWALL -která blokuje nežádoucí příchozí a odchozí připojení k síti -obvykle stačí Brána Firewall, která je k windows zdarma

9 VIDEO port/ /obsah/ pocitacove-viry-a-jina-havet/


Stáhnout ppt "Počítačové viry."

Podobné prezentace


Reklamy Google