Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V."— Transkript prezentace:

1 Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.

2 Hacker Hackeři jsou počítačoví specialisté či programátoři s detailními znalostmi fungování systému, dokážou ho výborně používat, ale především si ho i upravit podle svých potřeb. V massmédiích se však tento termín začal mylně používat pro počítačové zločince a narušitele počítačových sítí, kteří se správně označují termínem cracker. Dnes jsou oba pojmy často nesprávně zaměňovány a jako pojem blízký původnímu významu se používá také termín geek.

3 LICENCE Licence je právní termín, kterým lze vyjadřovat několik skutečností, které jsou závislé na souvislostech v jakém je tento termín používán. Právní předpisy vymezují, co může být obsahem licenčního rozhodnutí nebo ujednání.

4 Multilicence a práce s programem v počítačových sítích Multilicenční verzi lze využívat na samostatných počítačích i na počítačích, které jsou zapojeny v síti. Všechny multilicenční verze lze nakupovat za zvýhodněné ceny. Pokud jsou programy využívány v jedné lokalitě (jedné adrese) je cena o něco výhodnější, než pokud licence platí pro více lokalit. Cenově nejvýhodnější je pak tzv. neomezená licence pro celou organizaci.

5

6 Softwarové licence Softwarové licence jsou typy licencí používané pro distribuci software. Některé typy softwarových licencí nejsou pevně definovány a jsou modifikovány autory. Často se stává, že se licence konkrétního produktu v čase mění, například autoři či výrobci uvolňují starší verze komerčního software jako freeware nebo v poslední době je komerční software uvolňován jako Open source software.

7 Zjisti co znamená licence typu: - Adware - Demoverze - Freeware - GNU GPL - Open source software - Shareware - Trial verze Zjisti na Internetu a zapiš si do sešitu.

8 KONEC

9 Adware (advertising-supported software) je označení pro produkty znepříjemňující práci s nějakou aplikací reklamou. Ty mohou mít různou úroveň agresivity - od běžných bannerů až po neustále vyskakující pop-up okna nebo ikony v oznamovací oblasti. Další nepříjemnou věcí je např. změna domovské stránky v Internet Exploreru, aniž by o to uživatel měl zájem. Demo (komerční software) – zdarma šiřitelná ukázková verze počítačového programu včetně počítačových her) Freeware je software, který je distribuován bezplatně. Autor si u freeware zpravidla ponechává autorská práva, například nedovoluje program upravovat nebo omezuje použití zdarma jen pro nekomerční či osobní potřebu. Freeware software se tak liší od svobodného software nebo open source software. GNU General Public License, GNU GPL (česky „všeobecná veřejná licence GNU“) je licence pro svobodný software, která spolu s licencí GFDL tvoří základ celého projektu GNU. Zdrojové kódy software pod GPL mohou být svobodně upravovány a používány, šířeny však musí být opět pod GPL, a to obvykle bezplatně (příp. za cenu distribučních nákladů). Binární formy software používající GPL však mohou být poskytovány za libovolně vysokou úplatu. Ke GPL softwaru musí jeho autor/upravitel na požádání zdarma poskytnout zdrojové kódy.

10 Open source nebo také open-source software (OSS) je počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem. Otevřenost zde znamená jak technickou dostupnost kódu, tak legální dostupnost - licenci software, která umožňuje, při dodržení jistých podmínek, uživatelům zdrojový kód využívat, například prohlížet a upravovat. Shareware je software, který je možné volně distribuovat. Každý má možnost ho zdarma vyzkoušet, zda mu vyhovuje nebo ne. Pokud ho ale nadále používá, je povinen se řídit podle autorovy licence a zpravidla zaplatit cenu programu nebo se jen registrovat. Trial verze (komerční software) – časově omezená plná verze komerčního software. Po uplinutí určitého času běhu nebo počtu spuštění se program sám zablokuje a vyžaduje plnou registraci po zaplacení licenčních poplatků.

11 Softwarové licence Softwarové licence jsou typy licencí používané pro distribuci software. Některé typy softwarových licencí nejsou pevně definovány a jsou modifikovány autory. Často se stává, že se licence konkrétního produktu v čase mění, například autoři či výrobci uvolňují starší verze komerčního software jako freeware nebo v poslední době je komerční software uvolňován jako Open source software.


Stáhnout ppt "Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V."

Podobné prezentace


Reklamy Google