Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví."— Transkript prezentace:

1

2  výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví je většinou hůře určitelná než u fyzického majetku  Právo týkající se duševního vlastnictví se v ČR sestává ze dvou celků:  1) autorské právo (autorský zákon)  2) právo průmyslového vlastnictví (vynálezy, zlepšováky atd..)

3  zákon číslo 121/2000 Sb.  přijal 7. dubna 2000 a který nabyl účinnosti dnem 1. prosince roku 2000.  cílem zákona je chránit především práva autora a ostatních zúčastněných osob Copyright

4  právo přiznává vznik tohoto práva automaticky se vznikem díla, tzn. autor nemusí nic dělat a právo samovolně vzniká při vzniku díla.  Zánik:Vypršením práv se dílo stává dílem volným (§ 28). Doba vypršení práv je u jednotlivých typů děl různá  majetková práva trvají během autorova života a 70 let po jeho úmrtí, v případě spoluautorů pak 70 let po smrti posledního spoluautora.  U audiovizuálních děl práva trvají 70 let po smrti posledního z těchto profesí režiséra, autora scénáře, autora dialogů a skladatele hudby

5  Majetková práva jsou také nepřevoditelná, autor se jich nemůže vzdát a jsou předmětem dědictví  autor pouze může někomu udělit oprávnění dílo užít, tím jeho právo nezaniká  Pokud autor poskytuje někomu jinému (nabyvateli) právo dílo užít, pak tak činí pomocí licence.

6  Softwarová licence je v informatice právní nástroj, který umožňuje používat nebo redistribuovat software, který je chráněn zákonem (autorský zákon)  Typ licence určuje jakým způsobem můžeme s dílem zacházet aniž bychom porušili autorské právo.

7  Shareware - zkušební verze, jinak placeného softwaru. Mívá omezené některé funkce, mnohdy i dobu funkčnosti.  Trial - program má časově omezenou licenci. Zpravidla 30 dní. Po uplynutí této doby obvykle přestane fungovat. Dál jej můžete používat jen po zaplacení plné verze.  Public domain - tvůrci se dobrovolně vzdali svých autorských práv. Takovéto programy můžete jakkoliv upravovat i volně šířit.  Demo - funkčně omezená verze programu, nejčastěji se setkáváme s demoverzemi her.  GPL - jde o obecně veřejnou licenci. Můžete volně sdílet i upravovat.  Opensource - tyto programy bývají většinou zdarma. Mají přístupné zdrojové kódy a můžete je tak upravovat.  Freeware - jde o programy, které jsou zdarma. Ale pozor, někdy ne tak úplně. Některé freeware se např. nemohou používat ke komerčním účelům apod.  Plná verze zdarma - nepleťte si tyto programy s freeware, tento software nelze volně šířit, jedná se o neomezené komerční programy.  Adware - programy bývají zdarma, ovšem v programu se zobrazuje reklama (většinou stahována z internetu).


Stáhnout ppt " výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google