Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační systém Linux.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační systém Linux."— Transkript prezentace:

1 Operační systém Linux

2 Linux & Unix - historie Název Linux původně označoval jen samotné jádro, ale velmi brzy byl název zevšeobecněn a vztažen na celý operační systém skládající se z jádra Linux a operačního systému GNU. Už delší dobu ale neplatí, že Linux a GNU tvoří takřka celý systém, do systému byla postupně zahrnuta celá řada dalších programů. Linus Torvalds začal vyvíjet jádro Linuxu v roce 1991 jako svůj koníček. Mezi důvody pro vznik právě unixového systému patřil fakt, že Unix je systém, který upřednostňuje jednoduchost a je přednášen na univerzitách (Linus studoval na finské univerzitě v Helsinkách obor Informatika)

3 Linux ubuntu 11.10 ( pracovní plocha )

4 Linux vs. Windows Často je Linux popisovaný jako systém, který je složitý a vhodný pouze pro odborníky a počítačové hračičky. Tento mýtus bych se dnes pokusil vyvrátit, na druhou stranu bych také rád upozornil na úskalí a nevýhody, které Linux provází. Začněme od podlahy, tedy od hardwaru. Toto je první úskalí Linuxu, u Linuxu prostě neplatí, že jakýkoliv hardware pod ním bude fungovat, jak je tomu v případě Windows, kdy každý výrobce hardwaru poskytuje i ovladače. Uživatel Linuxu se musí spolehnout většinou na open-source ovladače, které vycházejí s určitým zpožděním... nebo vůbec. Každopádně instalace ovladače vyžaduje minimálně úroveň pokročilého uživatele, takže hardware musí v případě BFU prostě fungovat. Naštěstí distribuce již obsahují velké množství ovladačů, takže pokud nemáte raritní nebo supernový hardware, máte v drtivé většině případů vyhráno. Přesto je asi nejlepší koupit počítač s již předinstalovaným Linuxem, tam už by měl mít člověk zajištěnou funkčnost. Navrch také mají komerční distribuce, které obsahují i closed-source ovladače a díky tomu i lepší podporu, proto se většinou vyplatí těch pár stovek investovat.

5 open-source Open source nebo také open-source software (OSS) je počítačový software s otevřeným zdrojovým kódem. Otevřenost zde znamená jak technickou dostupnost kódu, tak legální dostupnost – licenci softwaru, která umožňuje, při dodržení jistých podmínek, uživatelům zdrojový kód využívat, například prohlížet a upravovat.

6 Ubuntu, Debian, Red Hat,SuSE
Verze systéu Ubuntu, Debian, Red Hat,SuSE

7 Ubuntu & Debian Ubuntu je linuxová distribuce pro pracovní stanice, servery, domácí počítače a notebooky, založená na Debian GNU/Linux. Je sponzorována společností Canonical Ltd (vlastněnou Markem Shuttleworthem) a název distribuce je odvozen z jihoafrického pojmu Ubuntu znamenajícího přibližně „lidskost ostatním“. Na rozdíl od Debianu pravidelně zveřejňuje nové verze každých 6 měsíců s podporou na dalších 18 měsíců; tímto způsobem se Ubuntu snaží poskytnout aktualizovaný a stabilní operační systém pro běžného uživatele s použitím svobodného softwaru. Debian GNU/Linux je jednou z nejstarších doposud vyvíjených distribucí GNU/Linuxu, kterou nevyvíjí komerční subjekt, ale je připravována velkým množstvím dobrovolníků z celého světa. Je známa především svou konzervativností. Přesto je to jedna z nejrozšířenějších linuxových distribucí na světě.

8 Red Hat & SuSE Red Hat je společnost, produkující Red Hat Enterprise Linux, významnou komerční linuxovou distribuci, JBoss Enterprise Middleware, Red Hat Enterprise Virtualization a Red Hat Enterprise MRG. Dále tato společnosti poskytuje služby v oblasti konzultace, tréninků a certifikace. SUSE je linuxová distribuce, v současnosti produkovaná v Německu. Jejím vlastníkem je společnost Attachmate. SUSE je členem organizace Desktop Linux Consortium.


Stáhnout ppt "Operační systém Linux."

Podobné prezentace


Reklamy Google