Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové viry a jiné hrozby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové viry a jiné hrozby"— Transkript prezentace:

1 Počítačové viry a jiné hrozby
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Počítačové viry a jiné hrozby Vzdělávací období 3. Předmět Základy informatiky Téma hodiny Viry a jiné hrozby Označení VY_32_INOVACE_14_Viry a jiné hrozby Autor Mgr. Petr Vitásek

2 Počítačový VIRUS Je program, který se dokáže sám šířit na jiné počítače bez vědomí uživatele. Je obdobou biologického VIRU, který napadá živé buňky organismů... Některé jsou cíleně ničivé (mažou soubory nebo celé disky). Některé pouze „obtěžují“ uživatele, zpomalují výkon PC, popř. jinak narušují bezpečnost.

3 Rozdělení VIRŮ Souborové viry – napadají celé soubory.
Bootviry – napadají boot sektor nebo partition tabulku disku. Boot sektor je důležitá část disku při zavádění systému tzv. bootování. Multipartitní viry – napadají partition tabulku i soubory. Makroviry – napadají makra aplikace v textových a tabulkových editorech včetně jejich šablon.

4 OCHRANA před VIRY Účinnou ochranou před viry je použití ANTIVIROVÉHO programu s aktuální databází nebezpečných virů. Dodržování zásad bezpečnosti na Internetu. Nesdílet nosiče s obsahem nelegálních a pochybných dat. Neotevírat nevyžádanou poštu, neznámé soubory ihned mazat!

5 Další hrozby - SPYWARE Spyware – je program využívající Internet k odesílání dat z PC bez vědomí uživatele. Adware – je druh spywaru obtěžující při práci na počítači uživatele reklamou. jiné druhy spyware mění domovskou stránku prohlížeče, přesměrovávají tel. linku na drahý tarif, sledují stisk tlačítek na klávesnici, umožní vzdáleně ovládat PC uživatele atd. Ochranou je ANTISPYWARE.

6 Další hrozby - Malware Malware - je program určený ke vniknutí nebo poškození počítače uživatele. Je to zákeřný program, jehož funkci nelze podceňovat. Příkladem jsou škodlivé trojské koně nebo internetoví červi.

7 Další hrozby - Rootkit Rootkit [růtkyt] – je program, který maskuje přítomnost zákeřného programu v PC uživatele jako jsou viry, trojské koně, spyware apod. Ochranou je ANTIROOTKIT. V nedávné době rootkity „proslavila“ společnost Sony BMG, která je dávala na vybraná audio CD. Jejich účelem bylo zabránit uživateli kopírovat obsah CD do počítače. Za tento krok byla firma Sony BMG velice kritizována, protože rootkit měl závažné bezpečnostní chyby, které umožňovaly navázání virů. Navíc rootkit odesílal firmě Sony BMG zprávy o činnosti uživatele, což je samozřejmě protizákonné.

8 Další hrozby - Spam Každý z nás už jistě několikrát pocítil, co je to nevyžádaná ová zpráva - tzv. SPAM. Jde o nevyžádané reklamní sdělení masově rozesílané prostřednictvím u. ové adresy do spamových databází jsou získávány mj. pomocí robotů, kteří procházejí webové stránky a sbírají ové adresy na nich uvedené.

9 Další hrozby - HOAX HOAX - jsou řetězově rozesílané ové zprávy jejichž nepravdivý obsah lze považovat za šíření poplašné a nebezpečné zprávy. Hoax můžete obdržet i od svého kamaráda, který Vám jej zašle v dobré víře, ovšem sám nemusí vědět, že jde o HOAX. Pravdivost u si raději ověř v databázi Hoaxu na stránkách

10 Další hrozby - Phishing
Jedná se o podvodné ové útoky na uživatele Internetu, jejichž cílem je vylákat z uživatele důvěryhodné informace. Nejčastěji se jedná o sdělení PIN, přihlašovací údaje do Internetového bankovnictví apod. Důležité je na tyto y nereagovat, neklikat na odkazy a v žádném případě tato data komukoliv sdělovat! Účinné je používat antivir a antispyware.

11 Děkuji za pozornost! KONEC
Zdroje:


Stáhnout ppt "Počítačové viry a jiné hrozby"

Podobné prezentace


Reklamy Google