Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezpečnost na internetu! 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezpečnost na internetu! "— Transkript prezentace:

1 Bezpečnost na internetu! 

2 Bezpečnost na internetu je relativně široký pojem a zároveň důležitý problém jak pro běžné uživatele, tak administrátory velkých sítí. Většinou se snaží zamezit provozu stránek s ilegálním obsahem, nebo zamezit samotné nelegální činnosti pomocí zákonů (např: protispamová legislativa) a nasazením policie. V některých státech tato činnost hraničí, či dokonce přerůstá do cenzury. Příklady takových států jsou Čína nebo Írán.

3 Bezpečí v komunikaci Z důvodů absence šifrování by neměla bát citlivá data posílána em, protože ten je předáván na své cestě nešifrovaně mezi mnohými uzly. Stejně tak většina komunikace skrz instant messaging služby probíhá nešifrovaně. bývá též příčinou mnoha virových nákaz, viry jsou často maskovány jako zajímavý obsah v příloze u. Typicky jde o či .COM soubory, různé souborové archivy, popřípadě běžné soubory kancelářských balíků které obsahují škodlivé makro.

4 Na internetu je vás možno ohrožovat od virů, kde něco stáhnete a není to ověřený, až po pedofily nebo násilníky. Viry snadno odstraníte, nebo zabráníte. Buď pomocí antivirů, po případě daný program smažete. Ale co pak u takových pedofilů a násilníku? Jak se před nimi ochránit? Na internetu se chovají jako všichni ostatní. Jsou milý, jsou sympatický. A pak? Najednou vám řeknou (hlavně dětem a mládeži), že když jim pošlou své intimní fotky, tak že jim koupí kredit po případě rovnou celý nový telefon. No, a když toto vše udělají, chce je vylákat ven. A když se tak stane, a oni půjdou - zneužijí. A pak nemějte na internetu strach! A proto je zde pro vás projekt Bezpečnost na Internetu. V sekci "Pravidla k dodržování", najdete jak se bránit už od samého počátku, a nemůže se nic stát. A po případě, když už se něco takového stane, vždy v tom nejste sami!

5

6 Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Udržuj hesla k u i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému. Pokud narazíš na obrázek, video nebo , který tě šokuje, opusť webovou stránku. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.


Stáhnout ppt "Bezpečnost na internetu! "

Podobné prezentace


Reklamy Google