Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační systém MS Windows xp

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační systém MS Windows xp"— Transkript prezentace:

1 Operační systém MS Windows xp
Práce na školní síti Operační systém MS Windows xp

2 Úkol 1 Prostuduj si důkladně řád počítačové učebny
Případné nejasnosti ti učitel rád vysvětlí

3 Řád počítačové učebny Je zakázáno vstupovat do učebny bez výslovného souhlasu vyučujícího. V učebně je zakázáno jíst, pít a chovat se hlučně. Je zakázáno jakkoli manipulovat se školním serverem. Je zakázáno manipulovat jakkoli s hardwarem a měnit systémová nastavení. V učebně je povoleno přihlašovat se pouze svým vlastním uživatelským jménem a heslem.

4 Řád počítačové učebny Je zakázáno měnit cizí hesla, snažit se proniknout do cizích adresářů a dat. Je zakázáno ukládat soubory jinam, než do svého adresáře. Každý ručí za to, co bude pod jeho jménem a heslem v učebně provedeno. Je zakázáno instalovat administrátorem neschválené programy. Je zakázáno stahovat z internetu nelegální software nebo ho přechovávat ve svém adresáři.

5 Řád počítačové učebny Je zakázáno stahovat z internetu, přehrávat, či ve svém adresáři uchovávat nelegální hudební skladby apod. Při práci na internetu je zakázáno zobrazovat stránky s následujícím obsahem: násilí, zločin, terorismus, drogy, pornografie, hazardní hry apod. Diskety je povoleno používat jen po předchozí antivirové kontrole.

6 Řád počítačové učebny Škola neručí za zničení nebo poškození dat v domovském adresáři uživatele. Důležité dokumenty a soubory je potřeba uchovávat na disketě, či disku CD. K tisku na školní tiskárně, či k vypalování na disk CD / DVD je třeba výslovný souhlas vyučujícího.

7 Řád počítačové učebny Při komunikaci po internetu ( , chat, …) je zakázáno rozesílat jakýkoli SPAM, vyjadřovat se vulgárně či sprostě, vydávat se za někoho jiného či poškozovat dobré jméno školy. Nedodržení tohoto řádu bude postihováno zákazem přihlašování na přiměřenou dobu, vážné nebo opakované porušení řádu bude postihnuto úplným zákazem přihlašování, případně kázeňskými postihy.

8 Úkol 2 Prostuduj si následující informace o školní síti a pečlivě si je zapiš do sešitu

9 Přihlášení uživatele Zapnout počítač
Stisknout klávesy Ctrl + Alt + Delete Zadat uživatelské jméno a heslo Potvrdit „OK“ Počítač se přihlásí k Vašemu uživatelskému účtu na serveru

10 Pracovní plocha Ikony programů, či dokumentů spouštíme „dvojklikem“ levého tlačítka myši Spuštěný program se zobrazí v samostatném okně Okno lze ovládat tlačítky v pravém horním rohu „křížek“ - zavřít okno (lze také soubor – konec) „čtvereček“ – maximalizovat – roztažení okna přes celou obrazovku „dva čtverečky“ – obnovit – pak lze velikost okna nastavit myší „mínus“ – mimimalizovat – okno se zmenší na dolní lištu – zvětšíme ho pak jedním kliknutím levého tlačítka myši

11 Pracovní plocha Ikony lze se stisknutým levým tlačítkem myši přesouvat
Pravé tlačítko myši na ploše: Seřadit ikony – řazení ikon podle různých kriterií Vlastnosti – nastavení monitoru (rozlišení, barvy, písmo,…)


Stáhnout ppt "Operační systém MS Windows xp"

Podobné prezentace


Reklamy Google