Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pč_138_Kovy_Stříhání plechu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pč_138_Kovy_Stříhání plechu"— Transkript prezentace:

1 Pč_138_Kovy_Stříhání plechu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pč_138_Kovy_Stříhání plechu Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 7.

3 Stříhání plechu Pákové Strojní Plech stříháme nůžkami na plech.
Stříhání je beztřískový způsob oddělování materiálu. Je to rychlejší nežli sekání nebo řezání. V praxi používáme tři druhy nůžek na plech : Ruční Pákové Strojní Ruční nůžky se používají do tloušťky plechů nejvíce 1,5 mm

4 Druhy ručních nůžek na plech
Vystřihovací Pro přímé střihy Převodové do 1,3 mm

5 Správné držení nůžek Nůžky se drží blízko konce rukojeti s ukazováčkem uvnitř. Při držení na konci rukojetí je stříhání snazší z důvodu využití delší páky.

6 Příprava materiálu před stříháním
Před stříháním musíme plech viditelně orýsovat V mnoha případech je nutné počítat s přídavkem na nástřih. Při stříhání je nutné držet plech tak, aby bylo vidět na rysku, podle které stříháme Po odstřihnutí musí být ryska stále vidět, tak aby zbyl materiál na dopracování tvaru. Hrany plechu jsou po střihu rovné a poměrně ostré. Otřepy odstraním e pilníkem nebo smirkovým papírem. Pokud jsou hrany po střihu nerovné, vyrovnáme je dřevěnou paličkou.

7 Orýsování materiálu Plech se orýsovává ostrou ocelovou jehlou. Tužka není příliš vhodná, protože na povrchu plechu příliš nedrží, není moc vidět a snadno se smaže. K měření je možné použít skládací metr, pravítko nebo ocelové měřidlo.

8 Držení plechu Kvůli možnosti snadného poranění o ostré hrany plechu je dobré držet při stříhání materiál v pracovních rukavicích. Plech mívá ostré hrany vzniklé právě při jeho stříhání a proto je velmi snadné se o něj pořezat.

9 Postup při stříhání Při stříhání plechu je nutné stříhat tak, aby ryska zůstala na ustřiženém materiálu viditelná. Tento materiál, který je navíc je nutný pro přesné opracování výrobku do požadovaného tvaru například pilníkem, nebo na elektrické brusce.

10 Škrabák k odstranění otřepů
Při stříhání plechu vznikají na okrajích plechu otřepy, které mohou snadno poranit. Z tohoto důvodu a z důvodu dosažení požadovaného tvaru se tyto otřepy odstraní pilníkem, smirkem, nebo speciálním škrabákem. Škrabák k odstranění otřepů

11 Vyrovnání paličkou Gumová palička Vyrovnávaný plech Ocelová podložka
Při stříhání dochází k deformaci plechu – zprohýbání. Je nutné po ustřižení plech vyrovnat. K tomu se používá gumová palička, která nezpůsobí zničení povrchu plechu Gumová palička Vyrovnávaný plech Ocelová podložka

12 Pákové nůžky Po skončení práce musí být pákové nůžky zajištěny proti pohybu pojišťovacím kolíkem, aby nedošlo k náhodné manipulaci a možnému zranění. Pro pákové nůžky není problém ustřihnout prst !

13 Stříhání pákovými nůžkami
Břity nůžek Stříhaný plech Pákové nůžky se používají pro stříhání silnějších plechů, nebo pro stříhání po větší délce. Pákové nůžky používají klempíři nebo karosáři.

14 Klempíř Klempíř je řemeslník, který pracuje s plechem. Plech, nejčastěji pozinkovaný ocelový nebo měděný, stříhá, tvaruje (ohýbá) a spojuje pájením nebo skládaním. K obvyklým klempířským výrobkům patří součásti okapů, oplechování střešních vikýřů, komínů, pokládka plechové střešní krytiny atd.

15 Bezpečnost práce Při stříhání plechu dej pozor na prsty ruky, kterou držíš materiál, ale i na prsty ruky, kterou svíráš rukojeť nůžek. Nůžky drž na konci rukojeti. Hrany mívají ostré otřepy, dej pozor na pořezání ! Ostré otřepy ihned odstraň pilníkem. Odstřihnutý odpadový materiál odkliď do kovového odpadu. Zabráníš tím zbytečnému úrazu

16 Použité zdroje: File:Zingueur.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Pracovní vyučování. Praha: SPN, ISBN Fotografie a obrázky autora


Stáhnout ppt "Pč_138_Kovy_Stříhání plechu"

Podobné prezentace


Reklamy Google