Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním"— Transkript prezentace:

1 PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Spojování dřeva plátováním
Spojování dřeva plátováním je jedním ze spojování dřeva napevno. Jedná se o konstrukční spojení dřev, které spočívá ve zhotovení různých zářezů a výřezů do sebe navzájem zapadajících. Docílí se tak pevnějšího spojení než při spojení hřebíky nebo vruty. Spojování dřeva plátováním je jednoduché a rychlé, vyžaduje však přesné měření, orýsování, řezání případně dlabání. Plátovat dřevěné latě můžeme na okraji spojovaných dřev do rohu (rohové plátování), do tvaru T nebo uvnitř spojovaných částí (křížové plátování) apod.

4 Zhotovení plátového spoje
Výřezy nebo zářezy zhotovíme řezáním pilou čepovkou. Plátované spoje zpevňujeme lepením, hřebíky, vruty, nebo dřevěnými kolíky. Někdy se přes plátovaný spoj naklíží překližka. Plátování vyžaduje přesnou a trpělivou práci. Spojování dřeva plátováním se v praxi často používá při výrobě různých rámů obrazů, nástěnek, beden, jednoduchých rámů oken, a podobně

5 Spojení dřeva rohovým plátováním
a – části rohového spoje b – vazba rohového spoje plátováním

6 Další způsoby spojování dřeva plátováním
c – kombinace rohového spoje a spoje do tvaru T b – do tvaru a – do tvaru T

7 Šikmé seříznutí při plátování

8 Zpevnění plátového spoje překližkou
a, b – plátovaný rám c - překližka

9 Čepování a - čep b - rozpor

10 Spojování pomocí kolíků
a – spojovaný materiál b - kolíky

11 Spojování ozuby

12 PAMATUJ ! Plátování je jeden ze způsobů konstrukčního spojení dřeva napevno. Kvalita spojení je závislá na přesnosti měření, orýsování a opatrného přesného řezání potřebných výřezů a zářezů. Proto pracuj pečlivě, klidně, přesně a s rozvahou. Platí : Dvakrát měř, jednou řež !

13 Použité zdroje: Technická výchova. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním"

Podobné prezentace


Reklamy Google