Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětEkonomika Tematický okruhDlouhodobý majetek v podniku TémaCharakteristika a oceňování dlouhodobého majetku Označení DUMUVY_32_INOVACE_301 Jméno autoraIng. Eva Morávková Datum vytvoření2. ledna 2013 AnotaceZákladní charakteristika DM, členění a způsoby oceňování

2 C HARAKTERISTIKA DLOUHODOBÉHO MAJETKU DM = ta část majetku podniku, který  používá se delší dobu než 1 rok  nespotřebovává se najednou, ale postupně se opotřebovává  vstupní cena přesahuje určitou hranici stanovenou účetní jednotkou ( z hlediska významnosti DM pro podnik) (PRO ÚČELY DAŇOVÉ u hmotného majetku (samostatných movitých věcí) Kč 40 000, u nehmotného majetku Kč 60 000)

3 D RUHY DLOUHODOBÉHO MAJETKU Hmotný dlouhodobý majetek majetek hmotné povahy, který je tvořen samostatnými věcmi (např. auto) nebo soubory movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením, u kterých – doba použitelnosti je delší než 1 rok – vstupní cena je vyšší než hranice stanovená podnikem dále se člení – BUDOVY, DOMY A BYTY NEBO NEBYTOVÉ PROSTORY vymezené jako jednotky (vlastnicky) – STAVBY – SAMOSTATNÉ MOVITÉ VĚCI ( hranice z pohledu daňového Kč 40 000) – PĚSTITELSKÉ CELKY TRVALÝCH POROSTŮ (např. lesy) – ZÁKLADNÍ STÁDO A TAŽNÁ ZVÍŘATA – INVENTÁŘ bez ohledu na cenu potom ještě – POZEMKY – UMĚLECKÁ DÍLA A SBÍRKY

4 Nehmotný dlouhodobý majetek majetek nehmotné povahy, který  má dobu použitelnosti delší než 1 rok  vstupní cena je vyšší než hranice stanovená podnikem (z hlediska daňového Kč 60 000) dále se člení na  ZŘIZOVACÍ VÝDAJE (výdaje, které vznikly v souvislosti se zakládáním podniku)  NEHMOTNÉ VÝSLEDKY VÝZKUMU A VÝVOJE (receptury, know-how, tj. znalosti a vědomosti spojené s výrobou určitého výrobku  SOFTWARE (programové vybavení počítačů – zvlášť nakoupené)  OCENITELNÁ PRÁVA (licence, patenty, chráněné vzory, ochranné známky – nakoupené) Dlouhodobý finanční majetek = majetek finanční povahy, který bude podnik mít v držení déle než 1 rok  DLOUHODOBÉ CENNÉ PAPÍRY A VKLADY  PŮJČKY POSKYTNUTÉ jiným podnikům na dobu delší než 1 rok

5 O CEŇOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU pomocí :vstupní ceny, kterou může být:  POŘIZOVACÍ CENA = kupní cena + náklady, které s pořízením majetku vzniknou (doprava, instalace……) – používá se při pořízení dlouhodobého majetku nákupen  dl. finanční majetek se oceňuje PC a na konci roku v tzv. reálné hodnotě – podle burzy nebo kvalifikovaným odhadem  REPRODUKČNÍ CENA = používá se při ocenění staršího majetku získaného např. darováním, vložením do podnikání, když neznáme cenu původní. vyjadřuje hodnotu, kterou má dnes dlouhodobý majetek. Stanoví se odhadem, posudkem soudního znalce apod.  VLASTNÍ NÁKLADY = v případě, že jsme dlouhodobý majetek pořídili vlastní výrobou a zahrnuje náklady, které jsme na to museli vynaložit (např. stavební firma si pro sebe postaví sklad materiálů, administrativní budovu apod.)


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google