Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : Ruční elektrické stroje : OKRUŽNÍ PILY

2 Okružní pily Nejlepším nářadím pro přesné a čisté řezy u desek nebo lepeného dřeva je kotoučová pila. Při správném držení a použití odpovídajícího příslušenství je tato pila mnohostranným pomocníkem při montážních prací. Dají se s ní opracovat čistě a rychle také kovy a jiné materiály.

3 Okružní pily Ruční kotoučové pily slouží především ke zkracování řeziva a na přiřezávání na montážích. Pilový kotouč přímo spojený s hnacím motorem je nad rovinou opěry zcela zakrytý. Na spodní straně se nachází výkyvný kryt, který se při najetí na obrobek automaticky odklopí dozadu a po dokončení řezu pilový list opět zakryje. Od hloubky řezu 18mm musí být ruční kotoučové pily vybaveny rozvíracím klínem. Ten musí být pro neprůběžné řezy uložen i pružně. Jeho vzdálenost od oběžné kružnice břitů nesmí překročit 5 mm. Pro výrobu různých řezných hran může být opěrný stůl nastaven šikmo a upraven na hloubku řezu obrobku. Řezy mohou být prováděny podle pravítka namontovaného na krytu, podle dorazové lišty nebo podle rysu. Pomocí přídavných zařízení je možná přestavba ruční kotoučové pily na malou, přenosnou stolní kotoučovou pilu

4 Okružní pily Pro obrábění různých materiálů jsou k dostání pilové kotouče s odpovídajícími tvary zubů buď z nástrojové oceli nebo s břity ze slinutých karbidů. S ručními kotoučovými pilami je třeba pracovat velmi opatrně. Může totiž snadno dojít k poranění nebo při neopatrné manipulaci k porušení přívodního elektrického kabelu.

5 Vyřezávací kotoučová pila
Vyřezávací kotoučová pila se používá pro vyřezávání, tzn. řezání výřezů uvnitř obrobku. Pilový kotouč lze po uvolnění zablokování spustit proti obrobku, přičemž hloubka řezu je pevně nastavena. Průřez kotouče pily ohraničuje hloubku řezu.

6 Šikmé řezy Šikmé řezy : Až do úhlu 45° se provádějí nakloněním základní desky Stupnice umožňuje přesné nastavení. Pila musí ale být nutně vedena lištou, nebo paralelní zarážkou, jak je tomu na našem obrázku. Šikmé hrany jsou potřebné např. u pokosů.

7 Šikmé řezy Pro výrobu různých řezných hran může být opěrný stůl nastaven šikmo a upraven na hloubku řezu obrobku. Řezy mohou být prováděny podle pravítka namontovaného na krytu, podle dorazové lišty nebo podle rysu. Pomocí přídavných zařízení je možná přestavba ruční kotoučové pily na malou, přenosnou stolní kotoučovou pilu

8 Hloubka řezu Hloubku řezu lisu pily lze u všech pil nastavit. Aby nedošlo k vytrhávání vláken z povrchu dřeva, měla by být vždy jen o několik mm větší než je tloušťka materiálu. S obvykle používanými pilami lze řezat dřevo do tloušťky 46 – 55 mm.

9 Dvojitý řez Dvojitý řez pro materiál o větší tloušťce.
Nejdříve se řeže obrobek z jedné strany. K tomu je potřebné nasadit paralelní zarážku, aby byly oba řezy navzájem sladěny.

10 Vodicí kolejnice Vodicí kolejnice, které jsou často příslušenstvím pily, ulehčují rovné řezání v případě, když nelze pracovat se zarážkou. Kolejnice je na spodní straně upevněna tak,aby nemohla sklouznout.

11 Jako fréza Ruční kotoučové pily lze při odpovídajícím nastavení hloubky použít jako frézu k vybírání drážek. Více řezy vedle sebe dosáhneme požadovanou šířku. Řezání s napojením vysavače umožní čistou práci.

12 Odsávání Nejen kotoučové pily, ale všechny třískové ruční stroje musí být vybaveny zařízením pro odsávání a jsou připojeny obvykle na malé mobilní odsávače podobné tomu na našem obrázku.

13 Stínové spáry Stínové spáry tvoří čisté ukončení při připevnění profilovaných prken. Vyměnitelná základní deska umožňuje umístění spáry až na 1,5 cm od hranice stropu nebo stěny.

14 Stolní kotoučová pila Stolní kotoučovou pilu lze udělat z některých ručních kotoučových pil jednoduchým usazením na vhodný stůl. Předepsán je klínový rozrážeč (rozpěrný klín)a ochrana rukou

15 Bezpečnost práce Z bezpečnostních důvodů se při řezání úzkých přířezů používá pomocné dřevo pro posun. Nedojde tak k poranění rukou. Také zde je třeba rozpěrný klín a ochrana rukou.

16 Přeplátování Přeplátování lze provést také na stolní kotoučové pile.
Nastaví se hloubka řezu pily na polovinu tloušťky materiálu a ubírá se dřevo pomocí vícenásobného vyřezávání. Při této práci se musí výjimečně vyjmout rozpěrný klín s ochranným krytem.

17 Dvouruční pila Jako dvouruční pila ke zkracování lišt nebo profilovaných prken se dá použít ruční kotoučová pila. Dřevo se tlačí proti úhlové zarážce a pila se pohybuje tažnou tyčí. I dlouhá prkna lze řezat přesně.

18 Řezání kovů Plechy z mědi, mosazi nebo hliníku lze rovněž řezat ruční stolní kotoučovou pilou. Musí se k tomu ovšem použít pilový kotouč s jemnými zuby. Abychom se vyvarovali poškození zraku, musíme u této práce používat ochranné brýle.

19 Řezání střešních tašek
Prejzová střecha a dlaždice se snadno lámou, když se lehce naříznou. Pokud vložíme do ruční kotoučové pily řezací kotouč vhodný pro kámen, můžeme naříznutí provést. U této práce vzniká hodně prachu a proto se doporučuje připojení na vysavač.

20 Chyby při řezání se nevyplácí
Byl jednou jeden chlapec, jmenoval se Pěnkava. Ten nedával při práci s ruční elektrickou pilou pozor a takhle to dopadlo. Teď je kretén invalidní !

21 Chyby při řezání se nevyplácí
Jiný případ je případ Schneider. Ten zase nedával pozor při práci, byl obrobkem udeřen a teď vypadá takhle. Má pysky jako pantofle. Teď vypadá jako pako !


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google