Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupyŽák má povědomí o prolínání různých náboženství a kultur. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.,7.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 1.8.2011 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a společnost Mešity Český jazyk 5.ročník, Dějepis, Zeměpis 7.ročník VY_32_INOVACE_461, 24. sada, ČJ3

2 MEŠITY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 V arabských zemích a v Turecku většina obyvatel vyznává islámské náboženství. Jeho zakladatelem byl Mohamed. Narodil se ve městě Mekka, které dnes leží v západní části Saudské Arábie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Základní knihou islámu je Korán. Budovy, které slouží k bohoslužbám se nazývají mešity. Jsou to nejtypičtější stavby islámské architektury. Pro muslimy (lidé, kteří vyznávají islámské náboženství) je mešita místem náboženským, ale také společenským místem dané oblasti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Typický prvek na mešitě je kopule – symbolizuje sklepení nebe. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6

7 V rozích stavby jsou umístěny minarety- vysoké štíhlé věže. Mohou být dva nebo čtyři. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8

9 K mešitě patří sán (dvůr), který slouží k očistě. Zde si věřící omyjí nohy, protože modlitebna je rituálně čistá. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10

11 Na prahu nebo v předsálí lidé si odloží obuv a do mešity vstupují bosí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12

13 Celá podlaha je pokryta koberci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Výzdoba je přísně podřízena islámskému náboženství. Nezobrazují se živé bytosti, ale nádherná výzdoba je založena na opakování geometrických tvarů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 V této měšitě v Turecku je výzdoba v barvě modré a temně červené. V interiéru není žádný nábytek. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 V kopuli mešity je zavěšený veliký křišťálový lustr. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17 Modlitební výklenek(mihrát) udává modlitební směr, tzn. je orientrován směrem k městu Mekka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

18 Věřící při modlitbách klečí v řadách za sebou. Pro muslimy platí pravidlo, že do mešity vstupují ve volném oděvu, který zakrývá tělo od zápěstí až po kotníky. Ženy musí mít pokrývku hlavy a nesmí používat parfém. Pro turisty je obecně do mešit zakázán vstup v šortkách, ženám v krátkých sukních. Ženy musí mít na hlavě šátek a zahalený krk. Do některých mešit je vstup lidem jiného náboženství přísně zakázán. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

19

20

21 Odpověz na otázky: 1. Jaké náboženství vyznává většina lidí v arabských zemích? 2. Kdo byl zakladatelem tohoto náboženství? 3. Jak se nazývají budovy sloužící k bohoslužbám? 4. Co je minaret? 5. K čemu slouží tzv. dvůr (sán)? 6. Jaká je výzdoba stavby? 7. Jaké jsou pro věřící podmínky vstupu do této budovy? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

22 Použité zdroje: Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 22.7.2011 [cit. 2011-8-1 ]autor neuveden. Text dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Me%C5%A1ita Mapa Turecko – autor B. Fillová – PrintScreen z httpwww.planetware.commapturkey-turkey-and-its-neighbours-map-tr-tr5.htm httpwww.google.czimgresq=turecko+mapa&hl=cs&sa=X&rlz=1R2ADFA_csCZ440& biw=1366&bih=612&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=J8BLH2L9b7pgmM&imgrefur l=httpturecko.wbs.czO-Turecku.html&docid=ZfKSN6s0TCYR1M&imgurl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google