Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : III. Dřevěné příčky – Nutsch

2 NUTSCH 12.5 Lehké příčky Lehké příčky jsou staticky nenosné vnitřní stěny s nízkou hmotností. Zpravidla se dají přestavovat, aniž by se při tom sama příčka nebo místnost nějak podstatně poškodila. Příčky umožňují rozdělení velkých prostorů na menší. Rozeznáváme kostrové a panelové příčky. U kostrových příček se nejprve sestaví nosná konstrukce z vlysů ze dřeva či ocelového plechu. Kostra se obloží dýhovanými či překližovanými, dřevotřískovými nebo sádrokartonovými deskami, meziprostory se vyplní deskami z minerálních vláken. Pokud mají být chodby osvětlené nebo je žádoucí průhled z jedné místnosti do druhé, zabudují se do příček skleněné výplně (obr. 477/1 – viz obrázek na následující straně).

3 Lehké příčky Obr. 477/ 1 Kostrová příčka

4 Lehké příčky Panelové příčky mohou být vyrobeny jako prefabrikáty ve výšce místnosti, na stavbě se mohou sestavit a umístit mezi strop a podlahu. Skládají se z dřevěného rámu, výplně a oboustranného pláště. Míry panelových příček tvoří systém (obr. 477/2 – viz následující strana). Při montáži se rozlišují dva různé rastrové systémy, osový a pásový. Pro přestavitelné příčky je zvláště vhodný pásový rastrový systém (obr. 478/2 – viz následující strana)

5 Lehké příčky Obr. 478/1 Dílový rastrový systém Obr. 477/2
Panelové příčky

6 Lehké příčky Lehké příčky mají většinou také zvukově izolovat. Toho lze dosáhnout pouze dvouvrstevnou konstrukcí s těžkými plášti, které nejsou tuhé v ohybu. Vyšší hmotnosti můžeme docílit nalepením asfaltované lepenky nebo zvláštních zvukově izolačních rohoží na vnitřní stranu plášťových desek. Vzdálenost mezi plášti příček má být co největší, meziprostor se vyplňuje minerální vlnou. Pláště nesmí být těsně spojené, aby mohly volně kmitat. Nutné je elastické těsnění na spojích s podlahou, stropem a stěnami a ve spárách mezi panely (obr. 477/3 – viz obrázek na následující straně).Pro osazení dveří a skleněných výplní platí stejné zásady jako u zvukově izolujících dveří a oken.

7 Lehké příčky Obr. 477/3 Zvukově izolační příčka

8 Lehké příčky Jestliže mají být příčky také ohnivzdorné, je třeba použít dřevotřískové desky a povrchové úpravy, které se nesnadno vznítí, a jako výplň izolační vrstvy z minerálních vláken.

9

10

11


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google