Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI DŘEVA

2 Fyzikální vlastnosti dřeva
Aby bylo možno dřevo jako materiál posoudit pro různé účely, musí být známé : estetické, fyzikální a mechanické vlastnosti různých druhů dřeva.

3 Textura a barva Textura , nazývaná také kresba nebo fládr, závisí na struktuře a přirozených barevných rozdílech dřeva. Pod pojmem struktura se rozumí průběh letokruhů a směru vláken, jádrové a bělové dřevo, póry, dřeňové parsky, střídavá točitost a vlnitost. Hovoří se např. o pruhované, žilkované, fládrované, pyramidové, květované nebo vlnité textuře. Vlnitá a pruhovaná textura

4 Textura a barva Přirozená barva dřeva pochází především z barevných látek obsažených ve dřevě, které jsou zpravidla ve větším množství v jádrovém než v bělovém dřevě. Barva určuje často hodnotu a použití dřeva. Změny zbarvení jsou možné např. působením slunečního světla a kyslíku ze vzduchu. Barva dřeva se může měnit i po napadení houbou.

5 Lesk a vůně Přirozený lesk povrchu dřeva se projevuje u většiny dřevin zejména na radiálním řezu. Nepravidelný směr vláken, např. vlnitost, a větší množství dřeňových paprsků tento lesk zesilují. Přirozený lesk ztratil vzhledem k technologiím úpravy povrchu na významu (lesk, mat, apod.).

6 Lesk a vůně Vůně dřeva pochází ze snadno těkavých látek, především z éterických olejů, jako např. terpentýnové, cedrové a santalové silice. Mnoho dřevin má typickou vůni, která je patrná především během opracování. Vdechování vůně a zejména prachu při broušení určitých dřevin může vést při zpracování k bolestem hlavy, pocitům slabosti a malátnosti

7 Hustota dřevní substance a hustota dřeva
U dřeva se rozlišuje hustota dřevní substance a hustota dřeva. Pod pojmem hustota dřevní substance se rozumí poměr hmotnosti dřeva k objemu dřeva bez buněčných dutin. Buněčné stěny se skládají u všech druhů dřeva ze stejných látek. Proto má u všech dřevin hustota čisté dřevní substance buněčné stěny stejnou hodnotu. Činí 1,56 g/cm3.

8 Hustota dřevní substance a hustota dřeva
U dřeva se většinou udává jeho hustota. Zde se vztahuje hmotnost k objemu dřeva s buněčnými dutinami. Vlhkost dřeva podstatně ovlivňuje jeho hustotu. Proto se v tabulkách zpravidla udává, k jakému podílu vlhkosti je uvedená hodnota pro hustotu dřeva vztažena.

9 Hustota dřevní substance a hustota dřeva
Vlastnosti dřeva významně závisejí na jeho hustotě. Ovlivněny jsou především pevnost, tvrdost, otěr, opracovatelnost a schnutí.

10 Tepelná, elektrická a zvuková vodivost a izolační schopnost
Vzhledem ke své pórovité struktuře propouští dřevo v suchém stavu v porovnání s ostatními materiály teplo z jedné strany povrchu ke druhé špatně. Suché dřevo se proto označuje jako špatný vodič tepla. Prostupu tepla klade velký odpor. Obecně stoupá tepelná vodivost dřeva s jeho hustotou a obsahem vlhkosti

11 Tepelná vodivost Hodnoty tepelné vodivosti dřeva jsou ve srovnání s jinými stavebními hmotami nízké. Dřevo proto může ve stavebnictví dobře plnit funkci tepelné izolaci.

12 Elektrická vodivost Elektrická vodivost dřeva závisí převážně na vlhkosti dřeva. Jen absolutně suché dřevo tvoří velký odpor, že jím nemůže protékat žádný proud. Se zvyšujícím se obsahem vázané vody se zvyšuje elektrická vodivost dřeva přibližně rovnoměrně až k nasycení vláken. Při příjmu vody nad bod nasycení vláken se elektrická vodivost ještě pomalu zvyšuje. Na závislosti vodivosti a obsahu vody spočívá princip fungování elektrických přístrojů pro měření vlhkosti dřeva.

13 Zvukově izolační schopnost
Zvukově izolační schopnost dřeva je vzhledem k jeho relativně malé hmotnosti a vzhledem k tuhosti rostlého dřeva poměrně malá. Kvůli jeho téměř uzavřenému povrchu, popř. kvůli malé hloubce dřevních pórů, dřevo ani nepohlcuje zvuk. Dřevo jako tenký, deskovitý materiál a jako silný masiv však může být použito na konstrukce tlumící a pohlcující zvuk.

14 Zvukově izolační schopnost
Rychlost šíření zvukových vln činí ve směru vláken dřeva podle druhu dřeva mezi 2500 m/s a 6000 m/s. Je asi dvakrát vyšší než napříč k vláknům. Proto se zvuk šířící se tělesem dřevem dobře přenáší. Tato vlastnost je u zvukově izolačních konstrukcí nepříznivá, při použití dřeva jako materiálu pro stavbu hudebních nástrojů je však výhodou.

15

16

17


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google