Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0516Poškození dřeva I. – hniloba dřeva Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci II. ročníku Anotace Vznik hniloby, důsledky rozšíření ve dřevě, vliv na jeho růst a konečnou podobu včetně zpracování a využití. Klíčová slova Plíseň, fáze hniloby, trouchnivost dřeva, destrukce. Datum

2 Poškození dřeva - hniloba
Hniloba je rozklad dřeva houbami nebo jinými mikroorganismy, který vede ke snížení jeho tvrdosti, významné ztrátě hmotnosti a pevnosti, a často i ke změně textury a barvy. Hniloba dřeva vzniká tím, že hyfy hub vylučují látky, kterými rozkládají buněčné stěny dřeva. Nákaza vniká do dřeva v místech poranění stromu. Napadení dřevokaznými houbami se projevuje jak vně stromů (růstové změny, nádory, ztloustnutí spodní části kmene, výronem pryskyřice u jehličnanů nebo klejotokem a výronem mízy u listnáčů) tak i uvnitř stromů (změna zbarvení , poškození struktury). Zbarvení dřeva, které provází hnilobu bývá různé. Podle toho, kde se hniloba projevuje, je možné rozlišovat hnilobu kořenovou a hnilobu kmenovou.

3 Ukázky hniloby ve dřevě
Hnilé dřevo – je hnědé, trouchnivé a zcela rozpadlé Hranicí hniloby je tenká čára

4 Druhy hnilob ve dřevě Podle barvy je možné rozeznávat hnilobu:
1) bílou – napadené dřevo je světlejší než dřevo normální. Hniloba je způsobená houbami, které napadají celulózu, hemicelulózu a lignin a při tom obecně zesvětlují barvu dřeva. 2) hnědou – napadené dřevo má tmavošedé, hnědé nebo červené zbarvení. Hniloba je způsobená houbami, které napadají celulózu a hemicelulózy a zanechávají hnědé kostkovité zbytky nenapadeného ligninu. Vyznačuje se trhlinami podél a napříč vláken!

5 Hniloba podle vnějšího vzhledu
1) korozivní – celkový objem dřeva se nemění. Netvoří se trhliny, houba rozkládá lignin a ve dřevě vznikají oválné dutiny. 2) destrukční – mění se celkový objem dřeva. Hniloba se projeví buď příčněpodélnými trhlinami, dřevo kostkovitě rozpadá.

6 Vlastnosti dřeva a hniloba
Hniloba snižuje hustotu dřeva a jeho mechanické vlastnosti. V počátečním stádiu jsou ovlivněny jen nepatrně, s pokračující hnilobou se však mechanické vlastnosti dále snižují. Hniloba mění zároveň zbarvení a vzhled dřeva. Využití dřeva na chemické zpracování je dané stádiem hniloby a druhem látky, kterou houba rozkládá. Výhřevnost dřeva postiženého hnilobou se podstatně nemění.

7 Kontrolní test 1. Je možné hnilobu ze dřeva odstranit? a) u suchého dřeva ano b) jen u surového c) ne 2. Zbarví se dřevo při napadení hnilobou? a) ano buď bíle nebo tmavě hnědě b) nikdy c) ano narůžovo 3. Kudy se dostane hniloba do dřeva? a) přes listy a květy b) z kořenů stromu c) přes poranění kmene 4. Má vliv hniloba na kvalitu dřeva? a) nemá žádný vliv b) má pokud se vyskytne u vysušeného dřeva c) ano snižuje vzhledové vlastnosti a mechanické 5. Jak se chová dřevo napadené hnědou hnilobou? a) zcela se rozpadá b) je stále ještě pružné c) hniloba se neprojevuje na kvalitě dřeva Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google