Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto."— Transkript prezentace:

1

2 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : D R U H Y D Ř E V I N – l i s t n á č e

3 Lípa ( Tilia platyphylla Scop. ) Dřevo má bělavou až žlutavou barvu a je tónováno červenavým nebo žlutohnědým odstínem. Je měkké a není pružné. Dobře se opracovává a umožňuje snadné provádění povrchových úprav. Je vhodné pro výrobu hraček, k vyřezávání a soustružení, používá se také k dýhování.

4 Lípa ( LP ) Hustota při 15 % vlhkosti : 560 kg / m3 Barva dřeva : Běl bíložlutá až lehce načervenalá, velmi široká, jádro stejně zbarvené Vlastnosti : Měkké, lehké, tuhé a značně elastické, středně ohebné, dobrá rozměrová a tvarová stálost, za určitých podmínek se dobře suší, dobře se opracovává, dobré zpracování povrchu.

5 Lípa ( LP ) Použití : Řezbářské a soustružnické práce, umělecké prvky, rýsovací stoly, překližkové dýhy, laťovkové středy poddýžky) Odolnost : Středně odolné proti povětrnostním vlivům, málo trvanlivé, náchylné k napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, přímá rovina vlákna, hustá struktura, často s hnědavými pruhy, v radiálním řezu malá „zrcátka“.

6 Olše ( Alnus glutinosa L. ) Dřevo má červenobílé, červenožluté až červenohnědé zabarvení, je měkké, a proto je málo pevné a elastické. Lehce se opracovává, dobře se povrchově upravuje. Hodí se k vyřezávání a soustružení, je rovněž vhodné pro výrobu nábytku a dveří.

7 Olše ( OL ) Hustota při 15 % vlhkosti : 530 kg / m3 Barva dřeva : Běl načervenale žlutá až žlutočervená, oxidačně hnědne. Vlastnosti : Měkké, lehké, hodně sesychá, dobrá rozměrová i tvarová stálost, dobře se suší, snadno se opracovává, dobré zpracování povrchu, náhrada za ořechové dřevo.

8 Olše ( OL ) Použití : Modelářské a truhlářské práce, nábytek, hudební nástroje, obrazové lišty, dýhy, dřevěné materiály. Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, silně náchylné vůči napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, jemné póry sotva znatelné, v radiálním řezu nepravidelně se vyskytující „zrcátka“.

9 Ořech - Ořešák královský (Juglans regia L. ) Obzvláště pěkně vybarvené dřevo s hnědošedým základním tónem, se žilkováním, velmi dekorativní. Umožňuje snadnou výrobu nábytku a rovněž je vhodným materiálem pro soustružení a vyřezávání.

10 Ořešák ( OR ) Hustota při 15 % vlhkosti : 680 kg / m3 Barva dřeva : Běl bílošedá až žlutošedá, úzká, jádro šedohnědé až načervenale hnědé. Vlastnosti : Tvrdé, těžké, pevné, tuhé a velmi elastické, málo sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, musí se pomalu sušit, středně dobře se opracovává, středně dobré zpracování povrchu.

11 Ořešák ( OR ) Použití : Nábytek a vnitřní stavby, podlahy a parketové podlahy, okrasné dýhy. Odolnost : Středně odolné proti povětrnostním vlivům, neodolné vůči napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti :

12 Topol ( Populus alba L. ) Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, póry dobře viditelné, v radiálním řezu dílem jemná,dílem nápadná „zrcátka“, čerstvě nařezaný vydává příjemně nakyslou vůni. Jádrové dřevo je žlutočervené až žlutohnědé, působí jednoduchým dojmem. Je měkké, avšak velmi odolné proti opotřebení. Snadno se provádí jeho povrchové úpravy, méně dobře se leští. Je často používaným materiálem při zřizování saun.

13 Topol ( TP ) Hustota při 15 % vlhkosti : 500 kg / m3 Barva dřeva : Běl bělavá až bílošedá, jádro hnědavé až načervenalé. Vlastnosti : Velmi měkké a lehké, porézní, málo sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, za určitých podmínek se dobře suší, má sklon se bortit, snadno se opracovává, středně dobré zpracování povrchu.

14 Topol ( TP ) Použití : Rýsovací stoly, umělecké prvky, zápalky, překližkové dýhy a laťovkové středy (poddýžky), nábytek, výroba papíru. Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, náchylné k napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Struktura dřeva rovnoměrná, nenápadné fládrování, široké letokruhy, povrch chlupatí, opracování jen ostrými nástroji.

15 Třešeň ( Prunus avium L. ) Dřevo je žlutočervené, velmi dekorativní, hodnotné. Je velmi oblíbeným dřevem pro dokončovací práce. Vytváří krásnou povrchovou krycí dýhu, používá se především pro obklady stěn a stropů. Toto dřevo je také vysoce ceněno při výrobě nábytku. Je vhodné rovněž k vyřezávání a soustružení.

16 Třešeň ( TR ) Hustota při 15 % vlhkosti : 600 kg / m3 Barva dřeva : Běl načervenale bílá, jádro tmavší, často slabě zeleně zbarvené nebo zeleně pruhované, oxidací tmavne. Vlastnosti : Středně tvrdé, středně těžké, pevné, tuhé, málo se sesychá a trhá, dobře se opracovává, dobré zpracování povrchu.

17 Třešeň ( TR ) Použití : Dýhy na nábytek a vnitřní výrobky, dřevo pro umělecké předměty, hudební nástroje. Odolnost : Za určitých podmínek odolné proti povětrnostním vlivům, náchylné vůči napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu slabě lesklé, v radiálním řezu světle lesklá „zrcátka“.

18 Vrba ( Salix viminalis L. ) Světlé dřevo, většinou s načervenalým zbarvením. Lze ho použít stejným způsobem jako dřevo topolové. Větší význam než stromy však mají keře, které poskytují materiál pro košíkářství.

19 Vrba ( VR ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Běl žlutobílá až nahnědlá, jádro žlutočervené nebo žlutohnedé, těžko rozeznatelné Vlastnosti : Letokruhy široké, málo zřetelné, dřeňové paprsky nezřetelné. Rovná vlákna, textura jemná a stejnoměrná, nenápadná kresba, dřeňové skvrny na podélných řezech.

20 Vrba ( VR ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :

21

22


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto."

Podobné prezentace


Reklamy Google