Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 16 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-16 Téma vzdělávacího materiálu: Aglomerované materiály Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o aglomerovaných materiálech Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Aglomerované materiály
Můžou být v podobě velkoplošných materiálů, nebo tvarových výlisků.

3 Aglomerované materiály
Jsou to materiály, vyrobené z rozmělněné dřevní hmoty (třísky, vlákna), nebo i jiných materiálů obsahujících lignin a celulózu. Takto rozmělněná dřevní hmota je smíchána s lepidly (v některých případech i bez použití lepidel) a za působení tlaku a zvýšené teploty je opět slisována do požadovaného tvaru, nebo do podoby velkoplošných materiálů.

4 Druhy aglomerovaných materiálů
DTD – dřevotřískové desky (+ výlisky z dřevotřískové hmoty). DVD – dřevovláknité desky (+ výlisky z dřevovláknité hmoty). PAD – Pazdeřové desky. OSB – desky s orientovanými třískami. PID – pilinové, pilinotřískové desky. Dřevotřískové a dřevovláknité desky s minerálními pojivy. Kompozitní dřevo – plastové materiály (z dřevní hmoty a plastů).

5 Parametry aglomerovaných materiálů
Hustota (objemová hmotnost) - ρ okolo 650 kg/m3, má přímý vliv na hmotnost. Kvalita povrchu - rozhodující je kriterium drsnosti a poréznosti. Pevnost v ohybu - pro výrobu nábytku velice důležité. Tloušťková tolerance - pro dýhování ± 0,2 mm. Pevnost držení vrutů - důležitá pro upevnění kování. Pevnost v tahu kolmo k ploše (rozlupčivost) - je důležitá pro posouzení konstrukční použitelnosti.

6 Výhody aglomerovaných materiálů
Nejefektivnější využití dřevní hmoty. Možnost využití i rozměrově a kvalitativně podřadné dřevní hmoty. Cenově dostupný materiál. Tvarová stálost. Možnost dalších povrchových úprav dýhováním, fóliemi, nástřikem barvou. Výroba ve velkých formátech omezených jen technologickými podmínkami při výrobě.

7 Nevýhody aglomerovaných materiálů
Horší mechanické vlastnosti oproti překližovaným materiálům. Vyšší hmotnost. Vyšší obsah lepidel způsobuje zvýšené otupování obráběcích nástrojů. Může docházet k uvolňování chemických látek z lepidel do okolního prostředí. Vyšší nasákavost materiálu, hlavně na hranách. Nízká příčná pevnost (rozlupčivost).

8 Použití aglomerovaných materiálů
Používání těchto materiálů umožnilo masovou sériovou výrobu nábytku. Po vhodné povrchové úpravě hlavně pro výrobu nábytku. Ve stavebním truhlářství obložení stěn, stropů, zhotovení příček, podlahové dílce. Ve stavebnictví opláštění dřevostaveb, jednorázová bednění.

9 Příklady aglomerovaných materiálů
Obr. 1. DTD – surová, bez povrchové úpravy DVD tvrdé a polotvrdé DTD s minerálními pojivy (heraklit) OSB desky DVD – měkké, izolační DVD s minerálními pojivy (CETRIS desky)

10 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN Obr. 1. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

11 Otázky k opakování a ověření učiva
Z čeho jsou vyrobeny aglomerované materiály? 2. Jaké máme druhy aglomerovaných materiálů? Jaké jsou hlavní sledované parametry aglomerovaných materiálů? Výhody, nevýhody, použití aglomerovaných materiálů.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google