Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc."— Transkript prezentace:

1 Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Systémy řízení jakosti – cvičení Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, TF, ČZU Praha

2 Úvod V oblasti řízení jakosti je Paretův diagram jedním z nejefektivnějších běžně dostupných a snadno aplikovatelných rozhodovacích nástrojů. Umožňuje oddělit podstatné faktory od méně podstatných a ukázat, kam zaměřit úsilí při odstraňování nedostatků v procesu zabezpečování jakosti.

3 Využití Paterova diagramu v oblasti zajišťování jakosti
analýzu počtu neshodných výrobků a jejich druhů, analýzu časových a finančních ztrát spojených s vypořádáním neshodných výrobků, analýzu reklamací z hlediska finančních ztrát či důvodů reklamací, analýzu příčin neshodných výrobků, příčin prostojů strojů, analýzu poruch a havárií zařízení, opotřebování nářadí apod.

4 J. M. Juran % problémů s jakostí je způsobeno malým počtem příčin (5-20%). tyto příčiny nazval „životně důležitou menšinou“. na příčiny tvořící tuto menšinu je v další analýze procesu třeba přednostně zaměřit pozornost, analyzovat je do hloubky a odstranit či minimalizovat jejich působení. ostatní příčiny (80-95%) pojmenoval Juran nejdříve jako „triviální většinu“, později jako „užitečnou většinu“.

5 Úkoly pro cvičení - Paretova analýza – postup
Pomocí Paretova principu analyzujete data získaná z údržbářského systému o poruchách skupiny sledovaných kompresorů. 1) Setřídění údajů podle četnosti jednotlivých míst poruchy (sloupec „Označení místa poruchy“). Pozn. Pro tento krok můžete využití nástrojů kontingenční tabulky MS Excel.

6 Úkoly pro cvičení - Paretova analýza – postup
2) Setřídění údajů sestupně podle hodnot zvoleného ukazatele (četnost záznamů z pole „Označení místa poruchy“). Pozn. Kontingenční tabulku vykopírujte do prázdných buněk. S takto upravenými daty můžete dál pracovat.

7 Úkoly pro cvičení - Paretova analýza – postup
3) Výpočet relativní kumulativní četnosti. 4) Procentické vyjádření relativní kumulativní četnosti.

8 5) tvorba Paretova diagramu
a) Na osu x vyneste druhy označení míst poruchy. b) Na levou vertikální osu vyneste absolutní četnost míst poruchy. c) Na pravou vertikální osu vyneste relativní kumulativní četnost v procentech. Pozn. K vytvoření Paretova diagramu můžete využít nástroje pro tvorbu grafů v MS Excel: Typ grafu – Vlastní typy – Spojnicový sloupcový 2 osy nebo překrýt sloupcový a spojnicový graf.

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google