Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka"— Transkript prezentace:

1 Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka

2 Bílkoviny (proteiny) Bílkoviny jsou složené převážně z atomů uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku (C,H,O,N). Vedle toho mohou obsahovat i jiné prvky, jako jsou fosfor P, železo Fe, síra S, selen Se, vápník Ca, hořčík Mg, atd.. Z chemického hlediska jsou základem bílkovin molekuly aminokyselin, které jsou na sebe vzájemně vázány tzv. peptidovou vazbou. (NH2 a COOH skupiny vytvářejí amidovou vazbou –NH–CO– (amidy). Proteiny mají často složitou molekulovou strukturu. Podle počtu aminokyselin rozlišujeme: oligopeptidy (2–10 aminokyselin) polypeptidy (11–100) proteiny (více než 100 aminokyselin)

3 Struktura aminokyselin Aminokyselina je v chemii obecně jakákoliv molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) skupinu.

4 Struktura proteinů

5 Struktura proteinů

6

7 Struktura proteinů

8 Struktura proteinů

9

10 Význam bílkovin ve výživě Kvalita bílkovin (řazeno od nejlepšího). 1.Vaječná bílkovina 2. Mléčná bílkovina 3. Bílkoviny ořechů a semen rostlin 4. Bílkovina masa

11 Význam bílkovin ve výživě Až na nepatrné výjimky jsou všechny proteiny ve všech živých organismech sestaveny z pouhých 20 druhů aminokyselin (biogenní minokyseliny). Bílkoviny mají složitou strukturu. Jsou součástí enzymů i mnoha hormonů. (melatonin, adrenalin, noeadrenalin, hormony štítné žlázy,...). Deriváty aminokyselin, biogenní aminy, slouží kromě jiného jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin aj.).

12 Význam bílkovin ve výživě Tvoří vazbu s tuky i sacharidy a jsou důležitou součástí při výstavbě buněk, tkání. Esenciálních aminokyseliny jsou takové, které člověk musí dostat potravou, protože si je nedokáže je v játrech vytvořit ze složek nebílkovinné povahy (transaminací). Lidský organismus je závislý na pravidelném a vyrovnaném přísunu aminokyselin, neboť dokáže v játrech vytvářet zásobu aminokyselin pouze na jeden den. Zbylé aminokyselin je organismus nucen odbourat.

13 Metabolismus a enzymy? Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které ovlivňují chemické přeměny v živých organismech. Určují povahu a ovlivňují rychlost chemických reakcí v těle. V lidském organismu je asi 3000 různých druhů enzymů a jsou pro zdraví člověka klíčové. Typickým příkladem jsou trávicí enzymy. Koenzymy jsou složené enzymy tvořené bílkovinnou částí označovanou jako apoenzym a nebílkovinnou složkou označovanou jako kofaktor obsahující například ionty kovů.

14 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google