Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka"— Transkript prezentace:

1 Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka

2 Bílkoviny (proteiny) Bílkoviny jsou složené převážně z atomů uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku (C,H,O,N). Vedle toho mohou obsahovat i jiné prvky, jako jsou fosfor P, železo Fe, síra S, selen Se, vápník Ca, hořčík Mg, atd.. Z chemického hlediska jsou základem bílkovin molekuly aminokyselin, které jsou na sebe vzájemně vázány tzv. peptidovou vazbou. (NH2 a COOH skupiny vytvářejí amidovou vazbou –NH–CO– (amidy). Proteiny mají často složitou molekulovou strukturu. Podle počtu aminokyselin rozlišujeme: oligopeptidy (2–10 aminokyselin) polypeptidy (11–100) proteiny (více než 100 aminokyselin)

3 Struktura aminokyselin
Aminokyselina je v chemii obecně jakákoliv molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) skupinu.

4 Struktura proteinů

5 Struktura proteinů

6 Struktura proteinů

7 Struktura proteinů

8 Struktura proteinů

9

10 Význam bílkovin ve výživě
Kvalita bílkovin (řazeno od nejlepšího). Vaječná bílkovina Mléčná bílkovina Bílkoviny ořechů a semen rostlin Bílkovina masa

11 Význam bílkovin ve výživě
Až na nepatrné výjimky jsou všechny proteiny ve všech živých organismech sestaveny z pouhých 20 druhů aminokyselin (biogenní minokyseliny). Bílkoviny mají složitou strukturu. Jsou součástí enzymů i mnoha hormonů. (melatonin, adrenalin, noeadrenalin, hormony štítné žlázy, ...). Deriváty aminokyselin, biogenní aminy, slouží kromě jiného jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin aj.).

12 Význam bílkovin ve výživě
Tvoří vazbu s tuky i sacharidy a jsou důležitou součástí při výstavbě buněk, tkání. Esenciálních aminokyseliny jsou takové, které člověk musí dostat potravou, protože si je nedokáže je v játrech vytvořit ze složek nebílkovinné povahy (transaminací). Lidský organismus je závislý na pravidelném a vyrovnaném přísunu aminokyselin, neboť dokáže v játrech vytvářet zásobu aminokyselin pouze na jeden den. Zbylé aminokyselin je organismus nucen odbourat.

13 Metabolismus a enzymy? Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které ovlivňují chemické přeměny v živých organismech. Určují povahu a ovlivňují rychlost chemických reakcí v těle. V lidském organismu je asi 3000 různých druhů enzymů a jsou pro zdraví člověka klíčové. Typickým příkladem jsou trávicí enzymy. Koenzymy jsou složené enzymy tvořené bílkovinnou částí označovanou jako apoenzym a nebílkovinnou složkou označovanou jako kofaktor obsahující například ionty kovů.

14 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google