Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Kateřina Bendová TEMATICKÁ OBLAST: Chemie, kvinta, 1.ročník NÁZEV DUMu: Obecná chemie – pravidla pro zaplňování orbitalů POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 10 KÓD DUMu: KB_CHEMIE_10 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 1. ročníku gymnázia nebo kvinty víceletých gymnázií. Seznamuje s kvantovými čísly, která jsou zavedena pro popis elektronů a orbitalů a dále s pravidly pro zaplňování orbitalů. Může sloužit i jako zápis do sešitu.

2 Pravidla pro zaplňování orbitalů
PAULIHO PRINCIP VÝLUČNOSTI VÝSTAVBOVÝ PRINCIP HUNDOVO PRAVIDLO

3 Pauliho princip výlučnosti

4 Pauliho princip výlučnosti
V atomu nemohou existovat dva elektrony, které by měly všechna čtyři kvantová čísla stejná.

5 Pauliho princip výlučnosti
V atomu nemohou existovat dva elektrony, které by měly všechna čtyři kvantová čísla stejná. Kombinací všech čtyř kvantových čísel je možno jednoznačně charakterizovat kterýkoliv elektron v obalu atomu.

6 Pauliho princip výlučnosti
V atomu nemohou existovat dva elektrony, které by měly všechna čtyři kvantová čísla stejná. Kombinací všech čtyř kvantových čísel je možno jednoznačně charakterizovat kterýkoliv elektron v obalu atomu. DEGENEROVANÉ ORBITALY- mají stejnou energii, mají stejnou hodnotu n a l, liší se v č. magnetickém.

7 Výstavbový princip

8 Výstavbový princip PRINCIP MINIMÁLNÍ ENERGIE

9 Výstavbový princip PRINCIP MINIMÁLNÍ ENERGIE
Orbitaly s nižší energií se zaplňují elektrony dříve než orbitaly s vyšší energií.

10 Výstavbový princip PRINCIP MINIMÁLNÍ ENERGIE
Orbitaly s nižší energií se zaplňují elektrony dříve než orbitaly s vyšší energií. 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d 7p

11 Výstavbový princip PRINCIP MINIMÁLNÍ ENERGIE
Orbitaly s nižší energií se zaplňují elektrony dříve než orbitaly s vyšší energií. 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d 7p PRAVIDLO n + l : nejprve se zaplňují elektrony orbitaly, jejichž součet hlavního a vedlejšího kvantového čísla je nižší.

12 Jestliže mají orbitaly stejnou hodnotu n + l, zaplňuje se nejdříve orbital, jehož hodnota n je nižší.

13 Jestliže mají orbitaly stejnou hodnotu n + l, zaplňuje se nejdříve orbital, jehož hodnota n je nižší. Např. orbital 2p se zaplňuje dříve než 3s.

14 Jestliže mají orbitaly stejnou hodnotu n + l, zaplňuje se nejdříve orbital, jehož hodnota n je nižší. Např. orbital 2p se zaplňuje dříve než 3s. Vysvětlení: Pro orbital 2p je součet n + l roven 3. (2+1=3) Pro orbital 3s je součet n + l roven 3. (3+0=3)

15 Hundovo pravidlo

16 Hundovo pravidlo Degenerované orbitaly (orbitaly o stejné energii) se nejdříve zaplňují jedním elektronem a teprve potom se tvoří elektronové páry.

17 Hundovo pravidlo Degenerované orbitaly (orbitaly o stejné energii) se nejdříve zaplňují jedním elektronem a teprve potom se tvoří elektronové páry. Nespárované elektrony v degenerovaných orbitalech mají stejný spin.

18 Hundovo pravidlo Degenerované orbitaly (orbitaly o stejné energii) se nejdříve zaplňují jedním elektronem a teprve potom se tvoří elektronové páry. Nespárované elektrony v degenerovaných orbitalech mají stejný spin. Orbitaly se znázorňují stejně velikými rámečky.

19 Hundovo pravidlo Degenerované orbitaly (orbitaly o stejné energii) se nejdříve zaplňují jedním elektronem a teprve potom se tvoří elektronové páry. Nespárované elektrony v degenerovaných orbitalech mají stejný spin. Orbitaly se znázorňují stejně velikými rámečky. Elektrony se znázorňují šipkami.

20 Znázorňování a zápis orbitalů
4d6 hlavní kvantové číslo ► ◄ počet elektronů typ orbitalu

21 4d6

22 Zdroje Vlastní práce autora Vacík J.: Obecná chemie. Praha, SPN 1986
Kotlík B. a Růžičková K.: Chemie v kostce 1.díl, Fragment, 1996


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google