Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně."— Transkript prezentace:

1 Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně dáváme elektrony do orbitalů, jak je naznačeno šipkami (odshora a zprava)-nejdříve se zaplňují orbitaly s nejnižší energií-u jádra V s-orbitalu mohou být max. 2 elektrony (liší se spinem-šipky nahoru a dolu) V p-orbitalech max. 6 elektronů (3 rámečky=3 možnosti orientace v prostoru=3 různá magnetická kvantová čísla; v každém rámečku 2 elektrony) V d-orbitalu max. 10 elektronů (5 rámečků…), v f-orbitalu 14 (7 rámečků…)

2 Příklady elektronových konfigurací valenčních slupek
n=hlavní kvantové číslo Protonové číslo Protonové číslo Počty elektronů Valenční vrstva (slupka) = poslední vrstva, v níž se elektrony určitého prvku nacházejí; hlavní kvantové číslo orbitalů v poslední vrstvě odpovídá číslu periody (např. Na je ve 3. periodě a má 1 valenční el., neon ve 2. periodě a má 8 valenčních elektronů) Je-li poslední (valenční) vrstva úpně zaplněná, je elektronová konfigurace stabilní-– u vzácných plynů

3 Důsledky stability úplně zaplněné poslední vrstvy:
např. fluor a chlor se snaží elektron získat, aby měly konfiguraci vzácného plynu (jsou v tabulce těsně před nimi, mají o jeden elektron méně) ale sodík zase rád 1 elektron odevzdává z orbitalu 3s, hořčík odevzdá dva z orbitalu 3s a získá konfiguraci jakou má neon (sodík a hořčík proto rád tvoří kationty) Vzácné plyny netvoří žádné sloučeniny (ionty), ale sodík či chlor ano

4 Periodická tabulka a elektronová konfigurace
Pořadí orbitalů (od nejnižší energie): 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d …atd. (toto stačí, když budete umět) Pořadí v tabulce je dáno výstavbovým principem (po řádcích). Vzácné plyny Ca Zn PŘ: Zapište elektronovou konfiguraci Zn (proton. číslo 30) a Ca (38)

5 Řešení Podíváme-li se na polohu zinku v tabulce, zjistíme, že má obsazeny orbitaly 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s i 3d (3d je obsazen úplně, protože je na konci) – takže: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 (když sečteš počty elektronů, tedy horní indexy nad písmeny, dostaneš protonové číslo) U Ca jsou dva elektrony v orbitalu 4s (valenční elektrony): 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 Oba prvky lze zapsat pomocí konfigurace nejbližšího vzácného plynu, který je v tabulce před těmito prvky: Zn: [18Ar] 4s2 3d10 Ca: [18Ar] 4s2

6

7 Zatím jen pro zájemce: Příklady elektronových konfigurací valenčních slupek
Poznámka: žlutě vybarvených si zatím nevšímejte-tam je to trochu jinak


Stáhnout ppt "Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně."

Podobné prezentace


Reklamy Google