Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích."— Transkript prezentace:

1 Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

2 Kyselina fytová je přirozeně vznikající sloučenina v buňkách a v rostlinných vlákninách. Je známá též pod názvy fytát nebo inositolhexakisfosfát (IP6). O její úloze v lidském těle je známo zatím poměrně málo.

3 Studie na zvířatech ukazují, že má významné antioxidační vlastnosti. Může působit preventivně proti některým typům rakoviny (např. rakovina prsu a střev). Kyselina fytová má rovněž prospěšné účinky v regulaci hladiny glukózy v krvi a může ovlivňovat vznik ledvinových kamenů.

4 Kyselina fytová v lidské výživě Z oblasti studia výživy jsou poznatky, které ukazují na význam IP6 jako fyziologicky významné složky výživy. Kyselina fytová představuje zdroj 50-85% fosforu v semenech obilovin, olejnin a luštěnin.

5 Soli s ionty vápníku nebo hořčíku nazývané fytiny, se nacházejí ve vlákninách. Kyselina fytová je považována za antinutriční látku – snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí.

6 Na druhé straně potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem a má též hypo- cholesterolemický účinek. Uvádějí se i prospěšné účinky IP6 v prevenci infarktu myokardu, zasahuje též do regulace hladiny glukózy v krvi.

7 Většina těchto tvrzení je však zatím založena na experimentech s laboratorními zvířaty. Je obtížné rozhodnout, zda je kyselina fytová užitečnou nebo naopak nebezpečnou složkou lidské výživy.

8 IP6 má chelatační účinky, a proto je také používán např. v potravinářském průmyslu. Jeho přidání zkracuje potřebnou dobu fermentace a brání změnám v barvě různých potravin a vína. IP6 má též deodorizační účinky, snižuje zápach z úst i zápach moči.

9 Kyselina fytová a CNS Chemická struktura IP6 ukazuje, že se jedná o vysoce polární sloučeninu se šesti fosfátovými skupinami. U krys se velmi rychle vstřebává z potravy v nezměněné formě. Přednostně se akumuluje v mozku.

10 Kyselina fytová a životní prostředí V místech s vysokou intenzitou živočišné výroby (chovy prasat a drůbeže) je IP6 hlavní příčinou znečištění povrchových vod fosfáty. U zvířat s jednoduchým žaludkem není většina kyseliny fytové strávena a s výkaly odchází do kejdy a tam teprve podléhá mikrobiálnímu rozkladu za uvolnění fosfátů.

11 Využití kyseliny fytové IP6 se využívá také jako součást kosmetic- kých krémů, kde jsou zdůrazňovány její antioxidační a protizánětlivé účinky. Jako látka E391 je kyselina fytová součástí energetických nápojů, její používání však není našimi předpisy povoleno.

12 Závěr Přiměřený příjem obilovin, ořechů a luštěnin je našemu zdraví prospěšný v každém věku. Lze předpokládat významnou úlohu kyseliny fytové v prevenci civilizačních onemocnění.

13 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích."

Podobné prezentace


Reklamy Google