Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."— Transkript prezentace:

1 ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8. Anotace: Tepelná výměna prouděním a zářením Prezentace poskytuje podporu při výkladu o tepelné výměně prouděním a zářením. Uvádí příklady praktického využití. Zabývá se rovněž zkoumáním vlivu povrchu tělesa na pohlcování a vyzařování tepla. Na závěr prezentace obsahuje několik otázek a úkolů zaměřených na praxi. Slouží i jako předloha pro zápis poznámek. Klíčová slova: tepelná výměna, proudění, záření Autor: Mgr. Pavlína Nová Datum vytvoření: Kód: VY_32_INOVACE_FY818 Poznámky: Pomůcky: Učebnice: Fyzika pro 8. ročník základní školy, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Prometheus, 2004

2 Tepelná výměna prouděním a zářením
Fyzika 8 Tepelná výměna prouděním a zářením

3 3. Tepelná výměna prouděním
nastává v kapalinách a plynech teplejší části kapaliny nebo plynu stoupají vzhůru, chladnější části klesají dolů samovolné promíchávání

4 Užití: ústřední topení vytápění pokoje kamny
bezmotorové letadlo (vzdušné proudy) vítr led v limonádě vaření

5 3. Tepelné záření rozžhavené těleso (Slunce, žárovka, radiátor …) vysílá tepelné záření přenos energie bez dotyku při pohlcení tepelného záření se těleso zahřívá různá tělesa tepelné záření propouštějí nebo je pohlcují (vakuum nepohlcuje vůbec, tenké sklo jen velmi málo)

6 Zvýšení teploty tělesa závisí na:
vzdálenosti zdroje teplotě zdroje barvě a povrchu tělesa - světlý a lesklý povrch se zahřeje méně než tmavý a matný povrch (černé X bílé tričko v létě)

7 Otázky a úkoly: V jakých látkách může nastat tepelná výměna prouděním?
Doplň správně do věty slova shora – zdola: Proudění v látkách nastává, zahříváme-li je ….…. nebo ochlazujeme …….. Uveď, kde se v praxi využívá tepelné výměny prouděním. Jaká tělesa mohou vysílat tepelné záření? Která tělesa lépe pohlcují tepelné záření: světlá a lesklá nebo tmavá a matná? Uveď příklady. Jak závisí zvýšení teploty tělesa na jeho vzdálenosti od zdroje tepla a jak na teplotě zdroje? Uveď příklady.

8 Obrázky vlastní: vytvořeny v MS Word - kreslení
KONEC


Stáhnout ppt "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google