Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o."— Transkript prezentace:

1 Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o měření střídavého proudu a napětí. Zavádí pojmy efektivní a maximální hodnota a uvádí vzorce pro jejich výpočet. V závěru jsou zařazeny otázky na procvičení učiva a výpočty efektivních a maximálních hodnot proudu a napětí. Materiál slouží i jako předloha pro zápis poznámek. Klíčová slova: střídavý proud, střídavé napětí, efektivní hodnota, maximální hodnota Autor: Mgr. Pavlína Nová Datum vytvoření: 24. 10. 2012 Kód:VY_32_INOVACE_FY905 Poznámky: Pomůcky: multimetry Učebnice: Fyzika pro 9. ročník základní školy, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. ing. Ivan Štoll, CSc., doc. RNDr. Miroslav Svoboda, CSc., doc. RNDr. Marek Wolf, CSc., Prometheus, 2008

2 Fyzika 9 Střídavý proud - měření

3 2. Měření střídavého proudu a napětí Hodnota ss proudu a ss napětí se v čase nemění.   měříme ampérmetrem a voltmetrem pro ss proud   (označení ═ nebo ― ) i I t u U t

4 Hodnota stř. proudu a stř. napětí se v čase mění. t i I ImIm Ampérmetrem pro střídavý proud ( ~ ) naměříme efektivní hodnotu proudu. I = 0,7 · I m I m … maximální hodnota stř. proudu

5 t u U UmUm Voltmetrem pro střídavý proud ( ~ ) naměříme efektivní hodnotu napětí. U = 0,7 · U m U m … maximální hodnota stř. napětí

6 Co v praxi znamená efektivní hodnota? Efektivní hodnota stř. proudu (napětí) má v obvodu stejné tepelné účinky jako stejnosměrný proud (napětí) o téže hodnotě.

7 Otázky a úkoly: 1.Jaký je rozdíl v měření stejnosměrného a střídavého proudu (napětí)? 2.Jak vypočítáš efektivní hodnotu střídavého proudu (napětí)? 3.Jak lze z efektivní hodnoty proudu (napětí) vypočítat hodnotu maximální? 4.Vysvětli rozdíl mezi efektivní a maximální hodnotou proudu (napětí).

8 Otázky a úkoly: 1.Voltmetrem pro střídavé napětí bylo v obvodu naměřeno napětí 220 V. Jaká byla maximální hodnota napětí v obvodu? 2.Na přístroji je uvedena dovolená efektivní hodnota stř. proudu 0,5 A. Jaká maximální hodnota proudu přístrojem prochází? 3.Jaká je efektivní hodnota stř. proudu v obvodu, je-li jeho maximální hodnota 2 A? 4.Jakou hodnotu naměří voltmetr, jestliže maximální hodnota stř. napětí je 34 V?

9 1.220 : 0,7 = 314 V 2.0,5 : 0,7 = 0,7 A 3.0,7. 2 = 1,4 A 4.0,7. 34 = 23,8 V Řešení:

10 KONEC Obrázky byly vytvořeny v MS Word - kreslení


Stáhnout ppt "Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o."

Podobné prezentace


Reklamy Google