Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Ohmův zákon, elektrický odpor (8.20) Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454, Frýdek-Místek TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

2 OHMŮV ZÁKON, ELEKTRICKÝ ODPOR
8.20 Učivo: Ohmův zákon, elektrický odpor

3 Elektrický odpor - je vlastnost každého vodiče
- vykazuje součástka…..REZISTOR značka rezistoru - velikost elektrického odporu se dá změřit, zavádíme fyzikální veličinu ELEKTRICKÝ ODPOR - označení …..R - jednotka….. W (ohm)

4 OHMŮV ZÁKON Georg Simon OHM ( německý fyzik 1787 – 1854):
Elektrický proud I v kovovém vodiči je přímo úměrný elektrickému napětí U mezi konci vodiče: I…..elektrický proud…..A U….elektrické napětí…..V R…..elektrický odpor….. W

5 Schéma zapojení

6 Využití Ohmova zákona U = R . I
- výpočet elektrického proudu, elektrického napětí nebo elektrického odporu vzorce: U = R . I

7 Výpočet elektrického proudu
Napětí na rezistoru je 24 voltů, odpor rezistoru je 800 ohmů. Vypočti, jak velký elektrický proud prochází obvodem. U = 24 V R = 800 W I = ? ( A) I = 0,03 A Obvodem prochází elektrický proud 0,03 A.

8 Výpočet elektrického napětí
Odpor rezistoru je 600 ohmů, rezistorem prochází elektrický proud 40 mA. Vypočti napětí na rezistoru. I = 40 mA = 0,040 A R = 600 W U = ? ( V ) U = R . I U = ,040 U = 24 V Napětí na rezistoru je 24 V.

9 Výpočet elektrického odporu
Napětí na rezistoru je 12 voltů, rezistorem prochází elektrický proud 60 miliampérů. Vypočti odpor rezistoru. U = 12 V I = 60 mA = 0,060 A R = ? ( W) R = 200 W Odpor rezistoru je 200 W.

10 Shrnutí Co je to rezistor? Co je to elektrický odpor?
Jaké je označení a jednotka elektrického odporu? Ohmův zákon – větou i vzorcem. Uveď vztah pro výpočet elektrického proudu, elektrického napětí, elektrického odporu.

11 Zdroje informací Doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha: Prometheus, spol.s r. o., ISBN 80 – 7196 – 149 – 3. Odborná skupina pro terminologii Fyzikální pedagogické sekce jednoty československých matematiků a fyziků – kolektiv autorů. Slovník školské fyziky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, – Dr. František Běloun, dr. Marta Chytilová, CSc., dr. Růžena Kolářová, CSc., dr. Milan Petera, ing. Jan Vojtík. Tabulky pro základní školu. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, –

12 Tento výstup vznikl v rámci projektu FM - Education financovaného
z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost


Stáhnout ppt "Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google