Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu EU"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu: CZ.1.07 / / Šablona: III/2: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 17F - Elektřina Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17F_11 Cílová skupina: Žáci 2. stupně – 9. ročník Ověření ve výuce: ANO Třída: 9. Datum:

2 Elektřina - elektromagnetické jevy, střídavý proud, příklady
Téma: Elektřina - elektromagnetické jevy, střídavý proud, příklady Autor: Mgr. Ilona Kosová Anotace: Materiál je zaměřen na procvičení učiva střídavý proud řešením příkladů z praxe. Klíčová slova: Perioda, frekvence, kmitočet, amplituda střídavého napětí, proudu, efektivní hodnota střídavého napětí, proudu. Metodické poznámky: Zopakování učiva perioda, frekvence. Vzorové řešení příkladů na výpočet periody, frekvence, efektivního proudu, amplitudy napětí. Procvičení učiva. Znalost učiva ověříme na domácím úkolu. Žáci mohou používat kalkulačky.

3 ELEKTŘINA Elektromagnetické jevy
Střídavý proud - příklady

4 Perioda, frekvence Opakování
Perioda: jak se značí, co vyjadřuje a jak se vypočítá? Jaká je jednotka periody? Frekvence: jak se značí, co udává a jak se vypočítá? Jaká je jednotka frekvence?

5 VZOROVÝ PŘÍKLAD – VÝPOČET PERIODY
Vypočítej periodu střídavého proudu, jestliže víme, že jeho frekvence ( kmitočet ) je 500 Hz? f = 500 Hz T = ? ( s ) Perioda střídavého proudu je 0,002 s.

6 VZOROVÝ PŘÍKLAD – VÝPOČET FREKVENCE
Perioda střídavého proudu je 0,0025 s. Vypočítej kmitočet střídavého proudu. T = 0,0025 s f = ? ( Hz ) Kmitočet střídavého proudu je 400 Hz.

7 VZOROVÝ PŘÍKLAD – VÝPOČET EFEKTIVNÍHO PROUDU
Maximální hodnota střídavého proudu je 1, 2 A. Zjisti efektivní hodnotu proudu, kterou naměří ampérmetr. I max = 1,2 A I ef = ? ( A ) I ef = 0,7 . I max I ef = 0,7 . 1,2 I ef = 0,84 A Ampérmetr naměří efektivní proud 0,84 A.

8 VZOROVÝ PŘÍKLAD – VÝPOČET AMPLITUDY NAPĚTÍ
V elektrické síti je naměřeno efektivní napětí 230 V. Zjisti hodnotu maximálního napětí. U ef = 230 V U max = ? ( V ) U max = U ef : 0,7 U max = 230 : 0,7 U max = 328,57 V Maximální hodnota napětí v síti je 328,57 V.

9 Frekvence střídavého proudu je a) 20 Hz b) 1000 Hz
Procvičování Frekvence střídavého proudu je a) 20 Hz b) 1000 Hz Vypočítej jeho periodu. ( řešení : a) 0,05 s , b) 0,001 s ) Perioda střídavého proudu je 0,04 s. Vypočítej frekvenci. ( řešení : 25 Hz )

10 Procvičování Vypočítej maximální výchylku střídavého proudu, jestliže v elektrickém obvodu jsme naměřili na ampérmetru efektivní hodnotu proudu 0,21 A. ( řešení : 0,3 A ) Jaké efektivní napětí naměříme na voltmetru při školním pokusu, když amplituda střídavého napětí je 10 V ? ( řešení : 7 V )

11 Domácí úkol Doba jedné otáčky závitu je 0,008 s. Zjisti frekvenci střídavého proudu. Naměřené efektivní napětí v obvodu je 9 V. Jaká je amplituda střídavého napětí? Řešení : 125 Hz, 12,86 V

12 Zdroje: Texty vlastní - software: MICROSOFT CORPORATION. Microsoft®OfficePowerPoint® 2003 ( ). Součást produktu Microsoft Office Professional Edition Copyright © Microsoft Corporation [software]. Oprávněný uživatel: Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace.


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google