Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj."— Transkript prezentace:

1 Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj. není to jen azylák, noclehárna, ubytovna). Bc. Tomáš Surovka 26. – 27. listopadu 2014

2 Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba Poskytování sociálních služeb lidem bez domova se realizuje na základě zákona o sociálních službách. Jednotlivé sociální služby musí vycházet z individuálně určených potřeb osob, s cílem podporovat rozvoj jejich samostatnosti a motivovat je aktivně k činnostem, které vedou k sociálnímu začleňování a opuštění jejich nepříznivé sociální situace. Služby jsou poskytovány v zájmu osob tak, aby bylo zajištěno dodržování lidských práv a základních svobod.

3 Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba Lidem bez domova jsou primárně dle vymezení zákona o sociálních službách určeny služby terénní, ambulantní (nízkoprahová denní centra a noclehárny) pobytové služby (azylové domy).

4 Ambulantní a terénní formy poskytovaných služeb Terénní formy služeb se poskytují v přirozeném prostředí osob žijících na ulici, v provizorním bydlení apod. Ambulantní služby - nízkoprahové denní centrum a noclehárna - jsou primárně zaměřeny na poskytnutí základní stabilizace osob bez domova.

5 Pobytové formy poskytované služby Hlavní službou zajišťující celodenní ubytování je služba azylový dům, který nabízí komplex služeb od poskytnutí ubytování, stravování, nebo prostor pro přípravu stravy, dále zajišťuje potřeby vyplývající z individuálních plánů

6 Azylový dům – cílová skupina Službu azylový dům využívají osoby z rozdílných věkových skupin a různého sociálního prostředí. Služba je poskytována jak jednotlivcům, tak rodinám s dětmi, kdy převládají služby pro maminky s dětmi.

7 Azylový dům – formy služeb Poskytnutí ubytování nepřekračující zpravidla jeden rok. Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

8 Rozšiřující služby pro osoby bez domova. Oblast bydlení – Bydlení v bytech s podporou sociální služby – Nájemní bydlení Oblast služeb zohledňujících zdravotní situaci – Domovy se zvláštním režimem – Služby následné péče

9 Umožňuje stávající systém sociálních služeb reagovat na specifické problémy lidí bez domova? Jsou schopny sociální služby v rámci stávající legislativy poskytovat další služby lidem bez domova mimo klasickou trojici - nízkoprahové denní centrum, noclehárna a azylový dům?

10 Děkuji Vám za pozornost. Bc. Tomáš Surovka tomas.surovka@armadaspasy.cz


Stáhnout ppt "Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj."

Podobné prezentace


Reklamy Google