Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě"— Transkript prezentace:

1 Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Souvislá praxe Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě

2 Základní informace o zařízení
Charitní dům sv. Zdislavy azylové zařízení pro matky s dětmi v tísni Adresa: Kapitolní 14 Ostrava – Zábřeh 700 30 Telefon: 599 527 494 E – mail: www adresa: Vedoucí zařízení: Anna Stuchlá Sociální pracovnice: Bc. Monika Tvarůžková

3

4 Poslání a cíle zařízení
Posláním Charitního domu sv. Zdislavy je zabezpečit matkám s dětmi do 18 let a ženám před porodem v nepříznivé situaci bezpečné, přechodné a azylové ubytování se sociálními službami, zaměřenými na předcházení sociálnímu vyloučení a na pomoc samostatně řešit nepříznivou životní situaci a stát se nezávislými na systému sociální pomoci nebo se snažit tuto závislost minimalizovat.

5 Cíle zařízení: Poskytnutí soukromí, bezpečí a důstojných podmínek.
Získávání a rozvoj sociálních dovedností. Orientace ve vlastních právech a povinnostech. Rozvoj schopností a dovedností při vyřizování potřebných osobních záležitostí a základních nároků matek. Podpora matek ve výchově směřující ke zdravému vývoji dítěte. Posílit psychickou soběstačnost při řešení zátěžových situací. Naučit základnímu finančnímu hospodaření a rozvoji praktických dovedností.

6 Financování zařízení Charita Česká republika je nezisková humanitární organizace, je největším nestátním poskytovatelem sociálně zdravotních služeb u nás.

7 Azylový dům pro matky s dětmi v tísní získává finanční prostředky těmito způsoby:
Platby klientů (nájemné, poplatky za praní a za použití telefonu) Dotace (MPSV, Magistrát města Ostravy) Příspěvky + dary

8 Organizační struktura

9 Personální a prostorové vybavení
Personální složení Vedoucí zařízení Sociální pracovnice 5 pracovnic sociální péče

10 Prostorové vybavení 9 pokojů s kuchyňským koutem
Herna, která zároveň slouží jako společenská místnost Společná kuchyňka Keramická dílna Zahrada Kancelář vedoucí zařízení, kancelář sociální pracovnice, pracovna pracovnic sociální péče

11 Skladba klientů z hlediska věku a sociální problematiky
Zařízení poskytuje přechodné azylové ubytování se sociálními službami matkám s dětmi do 18 let a ženám před porodem, které se ocitly v nepříznivé životní situaci. Nepříznivou životní situací se myslí domácí násilí nebo ztráta přístřeší, matka se i s dětmi ocitne na ulici.

12 Pracovní náplň sociální pracovnice
Pracovní náplň v azylovém domě: Komunikace se žadatelkami o ubytování. Komunikace se sociálními pracovníky klientek. Mapování situace klientky, hledání cílů. Vytváření individuálních plánů klientek za jejich spolupráce.

13 Koordinace poskytovaných služeb.
Individuální pomoc. Vedení dokumentací a evidencí klientek. Organizování skupinových aktivit. Plánování finančního hospodaření klientek a zaznamenávání tohoto hospodaření. Poskytování instrukcí klientkám při ukončení pobytu.

14 Byty na půl cesty: Rozhodování o tom komu bude byt přidělen. Individuální pomoc klientkám. Podpora klientek.

15 Zhodnocení praxe Tato praxe pro mě byla určitě přínosem.
Vedoucí zařízení,sociální pracovnice a pracovnice sociální péče byly velice vstřícné. Mohla jsem se setkat s různými sociálními problémy. Doporučuji toto zařízení pro vykonání praxe.


Stáhnout ppt "Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě"

Podobné prezentace


Reklamy Google