Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška."— Transkript prezentace:

1 Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška Lindovská, Zuzana Křičková, Růžena Čatlošová, Mariana Bláhová, Emil Jíra 26. – 27. listopadu 2014

2 Jakým způsobem zjišťovat a reagovat na potřeby lidí bez domova? Potřeby lidí bez domova je možné zjišťovat pomocí participace. Participace je chápána jako „způsob uschopňování lidí podílet se na všech rozhodnutích a na aktivitách, které ovlivňují jejich životy“ (Participation Toolkit, 2013).

3 V praxi – 4 stavební kameny participace: Uznání, že lidé bez domova mají právo, aby byly jejich názory a pohledy na věc vyslyšeny. Vytvoření takových struktur, které budou vyslyšení jejich perspektivy umožňovat. Jednání na základě toho, co bylo řečeno. Poskytování zpětné vazby o dopadech, které jejich participace měla.

4 Jak participaci realizovat v praxi? Divadlo utlačovaných (září 2013 – dosud) Pomocí divadelních technik analyzovat zažívané potíže a bariéry lidí bez domova jako skupiny: -Nedostatek terénních sociálních pracovníků -Arogance na úřadech -Nedostatek legální, dostatečně ohodnocené práce -Příliš omezující pravidla na azylových domech -Předsudky ze strany veřejnosti a na základě těchto zjištěných potřeb jednat.

5 Národní setkání lidí žijících v bytové nouzi (listopad 2014): Jak by měla vypadat konsensuální konference o bezdomovectví? -Stejný počet lidí bez domova jako těch, co bydlí, v plénu. -V prostředí, ve kterém lidé bez domova žijí. -V porotě i mezi experty by měli být rovnoměrně zastoupeni lidé bez domova a ti, co bydlí, nebo ve větší míře zastoupeni lidé bez domova, než ti, co bydlí (muži i ženy).

6 Zážitkové aktivity spojené se životem lidí bez domova. Být rovnoprávnými členy úzkého přípravného výboru. Vytvořit podmínky pro zapojení lidí bez domova – důkladná příprava a vzdělávání.

7 Jak se to dotýká našich zájmů, když se konference realizuje jinak? Nebudeme mít hlas, nebude nás slyšet, nebudou slyšet naše potřeby. Nevyřeší se bezdomovectví. Konference pozbývá smyslu. Chceme rovnocenné rozhodování „o nás“.

8 Výzvy participace Při snahách o zavádění participativnějších procesů do rozvoje a formování sociálních služeb, či zapojování lidí bez domova do dalších činností, je třeba dbát na možná rizika s tím související: Tokenismus – je třeba dbát na to, aby zapojení lidí bez domova mělo dopady ne jen v osobní rovině, ale projevilo se také v rovinách dalších (dopad na rozvoj služeb, formování politiky, veřejného mínění).

9 Dalšími faktory, které mohou hrát roli při nastavování, respektive nenastavování procesů participace: obava zaměstnanců služeb z výsledku takových výstupů. předpoklad, že se názory lidí bez domova budou od jejich lišit. obavy, že se lidé bez domova budou projevovat „agresivně“, radikálně, příliš hlasitě či „naštvaně“.

10 Jak dál? FEANTSA (2013) vytvořila participativní manuál, kde popisuje jednotlivé participativní techniky. I v ČR v současnosti vzniká participativní manuál (Jako doma - Homelike, o.p.s.) – diskutovaná témata: – Jak mluvíme o lidech bez domova – „nejsem bezdomovec“, ženy bez domova – Bydlení je právo – zapojení do diskuzí o sociálním bydlení – Jiná (kritická) sociální práce – Pravidla azylových domů a jiných služeb, možnosti je využívat – Mladí lidé bez domova


Stáhnout ppt "Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška."

Podobné prezentace


Reklamy Google