Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král 18. 9. 2013 Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král 18. 9. 2013 Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP."— Transkript prezentace:

1 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král 18. 9. 2013 Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP Severozápad – současnost a výhled do budoucna

2 Karlovarský a Ústecký kraj z pohledu SRR ČR

3

4

5

6 ROP Severozápad - současné programové období 2007-2013

7 Aktuální stav čerpání ROP Severozápad

8 Vyřešené problematické oblasti v ROP Severozápad 1)Uzavřena auditní mise Evropské komise (obnoveno proplácení plateb) úprava systému hodnocení a výběru projektů (zvýšení transparentnosti procesu) přijetí a zaplacení finanční korekce (tyto prostředky mohou být použity na nové výzvy a projekty) 2) Obnovení některých pozastavených činností ROP Severozápad vyhlašování nových výzev (plán řídícího orgánu září / říjen 2013) obnovení předfinancování MMR (předpoklad září / říjen 2013 – možnost proplácení žádostí o platby příjemců)

9 Rizika a hrozby další implementace programu Aktuální rizika: včasné nevyčerpání prostředků v roce 2013 a dalších letech (tzv. plnění pravidla n+3 / n+2), pro snížení rizika nevyčerpání prostředků v roce 2015 MMR navrhlo vnější realokaci z ROP Severozápad, tato nebyla schválena monitorovacím výborem. Faktory, které ovlivňují vyčerpání prostředků a dosažení cílů: připravenost nově předkládaných projektů (nedostatek času na fyzickou realizaci projektů – způsobilé výdaje musí být uhrazeny do 31. prosince 2015), zpoždění při realizaci finančně významných projektů (zejména z důvodu realizace veřejných zakázek), dostatečná administrativní kapacita na Úřadu Regionální rady, která zajistí včas všechny potřebné procesy (velký nápor žádostí).

10 Důležité milníky pro ROP Severozápad Uzavření písemné dohody o úhradě finanční opravy mezi Řídícím orgánem ROP Severozápad a národními orgány ► září / začátek října 2013 Vyhlášení nových výzev ► září / začátek října 2013 Předložení dostatečného objemu prostředků k certifikaci, aby bylo splněno pravidlo n+3 a n+2 v roce 2013 ► září a listopad 2013 Provést zhodnocení projektů v rámci vyhlášených výzev ► nejpozději do poloviny roku 2014

11 Děkuji za pozornost. www.mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz


Stáhnout ppt "MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král 18. 9. 2013 Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP."

Podobné prezentace


Reklamy Google