Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy výživy a krmení hospodářských zvířat"— Transkript prezentace:

1 Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Přednáška 7: Doplňkové látky

2 Doplňkové látky příznivě ovlivňují vlastnosti krmiv, zdraví zvířat nebo jejich užitkovost jsou doplňovány do krmiv v nepatrných dávkách (obvykle do 1 %) zvyšují využití krmiva a biologickou hodnotu a jakost živočišných produktů, zlepšují užitkovost a odolnost zvířat, podporují jejich reprodukční kondici a umožňují kontrolu reprodukce

3 Do doplňkových látek zahrnujeme:
mikrobiologicky účinné látky vitamíny antioxidanty mikroelementy zchutňovadla pojiva konzervanty barviva emulgátory stabilizátory zhušťující a želírující látky regulátory kyselosti enzymy

4 Mikrobiologicky účinné látky
1. Antibiotické stimulátory růstu 2. Chemoterapeutika 3. Antikokcidika 4. Probiotika

5 Antibiotické stimulátory růstu
brzdí rozvoj a upravují spektrum mikroflóry trávicího traktu snížují bakteriální degradaci živin a zlepšují jejich využitelnost, dochází ke snížení tvorby plynů a bakteriálních toxinů omezují i propuknutí infekčních onemocnění trávicího traktu zvyšují konverze krmiva o cca 5 %

6 Chemoterapeutika neantibiotické stimulátory růstu
byl prokázán jejich mutagenní účinek jediným povoleným přípravkem v ČR je Olachindox, a to pouze pro selata do stáří 4 měsíců

7 Antikokcidika používané ve velkochovech drůbeže
proti propuknutí kokcidiózy se provádí imunizace kuřat živou vakcínou preventivně se používají u jehňat, telat a kožešinových zvířat

8 Probiotika Mikrobiotika
- živé mikrobiální kultury symbiotických mikroorganizmů - potlačují růst podmíněně patogenních a patogenních zárodků Probiotika enzymového typu - účinnou složku tvoří intracelulární nebo extracelulární enzymy - zlepšují stravitelnost a využitelnost živin krmiva Izokyseliny - kys. izovalerová, izomáselná a metylmáselná - jsou esenciálním růstovým faktorem pro celulolytické bakterie

9 Antioxidanty zabraňují oxidaci živin v krmivech
jde především o oxidaci látek obsahujících dvojné vazby (vitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další) používají se především tokoferoly, kys. askorbová, etoxyquin, butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluen a estery kyseliny gallové

10 Zchutňovadla látky pozitivně ovlivňujících vůni a chuť krmiva
povzbuzují vylučování trávicích šťáv a podporují trávení extrakty z rostlin a živočichů, éterické oleje a chemické (syntetické) sloučeniny jako umělé sladidlo se používá především sacharin, cyklamáty, sorbit, manitol, sladidla na bázi aminokyselin a podobně

11 Konzervanty látky s konzervačním účinkem založeným na principu usmrcení bakterií a plísní, případně zastavení jejich množení a růstu v krmivech látky snižující pH – organické kyseliny (kys. benzoová a její soli, kys. octová a její soli, kys. mravenčí a její soli, kys. propionová a její soli) dalšími konzervačními látkami jsou oxid siřičitý, stříbro, dusitany a dusičnany, chlór a jeho sloučeniny a mnoho dalších

12 Barviva látky přidávané do krmiv, které mění nebo zintenzivňují jejich barvu významné zejména u krmiv určených pro zvířata orientující se při výběru krmiva především zrakem (drůbež) Dělení: 1. Barviva rostlinného či živočišného původu - karotenoidy, antokyany, flavony, chlorofyl, betain, karamel 2. Barviva syntetická - azobarviva, indigová barviva 3. Barviva anorganického původu - síran vápenatý, uhličitan vápenatý, ultramarín, oxidy a hydroxidy železa

13 Emulgátory, stabilizátory, zhušťující a želírující látky
látky fyzikálně upravující konzistenci krmiv Zahušťovadla - v přítomnosti vody se mění v husté gely (želatina, škroby, deriváty celulózy, pektiny, algináty, galaktomanany, agar, arabská guma) Emulgátory - snižují povrchové napjetí látek Stabilizátory - používají se k ochraně krmiv před nežádoucími fyzikálními, případně chemickými, změnami

14 Rostlinná aditiva působením na čichové a chuťové receptory zvyšují příjem krmiva zvyšují využitelnost živin a užitkovost zvířat zvyšují kvalitu živočišných produktů (masa, vajec a mléka) nejčastěji používané jsou heřmánek, fenykl, sléz, česnek, tymián, mateřídouška, máta, dobromysl snížují zátěž prostředí cizorodými látkami - nezanechávají rezidua v živočišných produktech


Stáhnout ppt "Základy výživy a krmení hospodářských zvířat"

Podobné prezentace


Reklamy Google